MENIU

Război în Ucraina. Silozuri de cereale din portul Nikolaev, în flăcări după ce au fost lovite într-un atac rusesc: pagubele produse

Grâu - imagine de arhivă

Silozurile de cereale din al doilea port ca mărime din Ucraina, Nikolaev, au fost lovite, marți, de bombardamentele rusești asupra orașului, provocând un incendiu care încă ardea miercuri, a anunțat Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

„Ca urmare a bombardamentelor asupra orașului Nikolaev, silozurile de cereale de la o instalație de infrastructură din districtul Korabelny au luat foc. Lupta împotriva incendiilor continuă”, informează instituția citată, potrivit G4Media.ro. 

Postarea este însoțită de fotografii care arată găuri în acoperișurile metalice a cel puțin două silozuri, dar și pompieri care toarnă apă pe instalațiile avariate.

Din informațiile de până în prezent, o suprafață de 200 de metri pătrați a fost afectată. Nu se cunosc însă alte informații legate de pagubele produse de explozii. 

Reamintim că Ucraina desfășoară o contraofensivă în zona de sud a țării, în încercarea de a împinge trupele rusești din orașul Herson (sud-est) și să le împingă înapoi spre Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Exporturile de cereale ale țării s-au prăbușit după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie,și a blocat porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creșterea prețurilor mondiale la alimente și a provocat temeri de penurie în Africa și Orientul Mijlociu.

Ulterior, trei porturi de la Marea Neagră au fost redeschise în cadrul unui acord semnat la data de 22 iulie de Moscova și Kiev. Ministerul ucrainean al Agriculturii a declarat că aceste porturi sunt capabile să încarce și să trimită în străinătate 100-150 de nave de marfă pe lună.

Oficialii ucraineni și-au exprimat, de asemenea, dorința de a redeschide și portul Nikolaev pentru exporturi de cereale.