MENIU

Rachetele rusești S-400 ridică temperatura în Siria. Reacție furioasă a Turciei. Răspunsul lui Putin

Rachetele antiaeriene rusești S-400 au fost instalate în Siria, după doborârea avionului SU-24 de către aeronavele Turciei, și au generat deja reacții. Analiștii spun că redutabilele rachete au potențialul de a schimba regulile jocului în regiune, în condițiile în care pot institui, teoretic, o zonă de excludere aeriană. 

Turcia va considera drept un act de agresiune posibila utilizare de către Rusia a bateriilor sale antiaeriene S-400 Triumf, instalate pe teritoriul Siriei, împotriva avioanelor militare turce în spațiul aerian sirian, a declarat într-un interviu acordat miercuri postului de televiziune american CNN președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de TASS și RIA Novosti, potrivit Agerpres. 

Dacă un avion militar turc va fi doborât în spațiul aerian al Siriei de bateriile S-400 Triumf, a căror desfășurare a fost anunțată joi de către Rusia în perimetrul bazei sale de Hmeimim (Latakia, nord-vest Siriei), Turcia va considera aceasta drept un act de agresiune, a reiterat Erdogan, lansând un avertisment clar la adresa Moscovei.

Întrebat cu privire la posibila reacție a Ankarei în cazul unui ipotetic incident, Erdogan a spus că o astfel de evoluție este foarte posibilă și că Turcia va fi 'obligată să ia măsuri imediate'.

Președintele Turciei a avertizat că într-un astfel de caz țara sa își rezervă dreptul să reacționeze. 'Nu dorim o escaladare în regiune. Nu dorim să participăm la așa ceva. Dar cei care se poziționează de partea (regimului) Siriei și contribuie la creșterea tensiunilor poartă responsabilitate pentru aceasta', a afirmat el.

Vladimir Putin a precizat la rândul său, după întâlnirea cu președintele francez Francois Hollande, că "sistemele antiaeriene nu sunt îndreptate împotriva partenerilor care combat terorismul în Siria".

Un sistem de rachete antiaeriene S-400 a ajuns joi în Siria, anunță RIA Novosti. Bateria de rachete a fost livrată la baza Hmeymim, acolo unde se află și flota aeriană rusească care efectuează bombardamente în Siria. S-400 este un sistem defensiv anti-aerian operat în prezent doar de Armata Rusiei. Rachetele asigură apărarea antiaeriană folosind rachete cu rază medie și lungă de acțiune care pot lovi ținte aflate până la 400 de km.

Țintele posibile ale rachetelor S-400 includ o serie largă de aeronave, inclusiv F-16, operate de Turcia, și rachete balistice.

Plasate în Latakia, rachetele acoperă o zonă ce cuprinde Siria, Liban, jumătate din Turcia, părți din Irak, Iordania și Israel.

Un oficial american de la ambasada SUA la Moscova a subliniat că aducerea rachetelor S-400 în Siria "vor complica o situație și-așa dificilă de pe cerul sirian". Rachetele "nu au niciun rol în lupta împotriva Statului Islamic, în condițiile în care aceștia nu au forțe aeriene", a spus William Stevens, potrvit Interfax.