MENIU

R. Moldova: Platformă de monitorizare a cazurilor de coronavirus. Chișinăul, cele mai multe îmbolnăviri

Coronavirus R. Moldova
Coronavirus R. Moldova

Republica Moldova a lansat, vineri, o platformă online care prezintă situația de ultimă oră privind cazurile de coronavirus. În țara de peste Prut au fost infectate peste 60 de persoane, cele mai multe la Chișinău, și a fost înregistrat un deces.

 

Dintre cele 66 persoane infectate cu Covid-19,  datelor prezentate, 27 sunt din Chișinău. Cei mai mulți bolnavi au vârsta cuprinsă între 50-59 de ani. Printre cei infectați cu Covid-19 este și o polițistă de frontieră care lucrează la Aeroportul Chișinău, informează RFI și unimedia.info.

Primul deces de peste Prut a fost anunțat joi, 18 martie, fiind vorba de o femeie de 61 ani, care avea și alte boli cronice. Avea hipertensiune de gradul II, diaber zaharat de gradul II”, relatează presa din Moldova.

În Republica Moldova este acum stare de urgență, instituită din 17 martie, timp de 60 de zile, până pe 15 mai 2020. Cu o săptămână în urmă, pe 13 martie, Guvernul de la Chișinău a declarat Cod Roșu de epidemie cu coronavirus. Primul caz de coronavirus în Republica Moldova a fost înregistrat pe 7 martie 2020, în cazull unei femei care a venit din Italia.
 
Ministerul Sănătății precizează că din totalul îmbolnăvirilor, 21 de persoane au fost infectate prin transmitere locală, iar celelalte 28 cazuri ”au fost importate din alte țări” cum ar fi Italia, Marea Britanie, Franța, Ucraina. ”În prezent, 43 persoane sunt internate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”, 2 copii internați la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, 2 pacienți la Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”. Totodată, este înregistrat un caz de însănătoșire și un caz de deces. 108 persoane sunt suspecte astăzi la infecția cu Covid 19”.

Toate instituțiile medicale strategice, dă asigurări ministrul Sănătății, dispun de echipamente și medicamente. ”Testele sunt suficiente, acestea sunt aplicate în unele cazuri chiar și de două ori pentru persoanele suspecte  și pentru persoanele  tratate, care urmează a fi externate, pentru  asigurarea  că persoana externată nu este purtătoare a virusului Covid – 19”.

Noua platformă, lansată vineri, prezintă mai mulți indicatori, printre care numărul cazurilor de infecție cu Covid-19 confirmate și suspecte, numărul deceselor, numărul persoanelor recuperate. Datele sunt prezentate după vârstă, sex, proveniență geografică, timpul înregistrării cazului, inclusiv cazurile confirmate în rândul femeilor însărcinate, scrie unimedia.info.

Platforma globală a fost adaptată pentru Republica Moldova de o companie locală la solicitarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu susținerea UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Oficiul Coordonatorului Rezident ONU în Moldova.

Platforma ArcGIS COVID-19 este una globală, fiind produsul comun al Institutului John Hopkins (SUA) și companiei Esri (SUA), fiind utilizată în prezent în zeci de țări din lume pentru a monitoriza epidemia de Coronavirus.