MENIU

Quiz: În ce stat american n-ai voie să fumezi dacă nu ai împlinit 21 de ani?

Guvernatorul statului Hawaii a semnat, vineri, o lege care majorează vârsta minimă legală la care fumatul este permis la 21 de ani. Insula vulcanului „fumegând” (Kilauea) este primul stat american care adoptă o astfel de măsură. Adversarii acestei măsuri susțin că legea limitează dreptul de a alege al unor persoane care sunt considerate foarte adulte în alte situații cum ar fi... înrolarea în armată, de pildă

Legea, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, va interzice de asemenea vânzarea, cumpărarea sau folosirea de țigări electronice de către tineri sub 21 de ani, informează Agerpres.

"Majorarea vârstei minime, ca parte a eforturilor noastre de control a consumului de tutun, va contribui la reducerea fumatului printre tineri și va mări probabilitatea ca acești copii să crească fără a fi fumători", a precizat, într-un comunicat, guvernatorul David Ige.

Tot vineri, Ige a semnat o lege care interzice fumatul, inclusiv folosirea de țigări electronice, în parcuri și pe plaje.

Majoritatea statelor americane au stabilit vârsta minimă legală pentru fumat la 18 ani, iar unele — la 19 ani. Unele orașe și ținuturi, printre care orașul New York și ținutul Hawaii, au majorat deja vârsta minimă legală pentru fumat la 21 de ani.

Aleși locali din statul Washington și din California au încercat de asemenea, în ultimele luni, să obțină majorarea vârstei minime legale pentru fumat la 21 de ani.

În Hawaii, nouă din zece fumători încep să fumeze înaintea împlinirii vârstei de 21 de ani, iar mulți susțin că primesc țigări de la prieteni și rude care au vârsta legală, potrivit biroului guvernatorului.

Potrivit unei campanii împotriva consumului de tutun, fumatul cauzează anual moartea a 1.400 de persoane și costuri medicale de 526 milioane de dolari în Hawaii.

Mai multe articole despre:
fumat Hawaii 21 de ani vârstă legală minimă