MENIU

"Aventurile lui Putin la București". Cum s-a văzut lansarea de carte a lui Dughin

Aleksandr Dughin reprezintă alter ego-ul lui Putin. Într-o altă viață Dughin și-ar fi dorit să fie țar, Putin poate călugăr mistic în tradiția lui Răsputin. Cei doi se completează perfect în această nouă realitate în care Rusia dorește, și reușește se pare, să devină o nouă superputere globală, scrie Silviu Mănăstire, într-un editorial pe psnews.ro. 

”Ideologul și brațul înarmat al Noului Imperiu țarist vorbesc două limbi, una a culturii și filosofiei euroasianiste, cealaltă limba războiului, a cizmei cazace care zdrobește gâtul dușmanilor. Cei doi joacă de fapt sceneta polițistul bun, polițistul rău.

La lansarea de carte de la sala Dalles unde a prestat Dughin sper ca SRI să-și fi trimis niște agenți, care să facă o analiza a discursului său de peste o oră. Sper ca SRI sa aibă angajați care sa fi citit ceva din opera complexă a lui Dughin pentru că politicenii noștri sfertodocți să fie informați despre nocivitatea ideilor acestui Dughin. Pentru că Iohannis & Clasa politică, la ce fel de prestații au, cu siguranță au citit în ultimii ani doar meniuri de restaurant. De la Iohannis am așteptări mai mari, dar nici el nu pare mobilat defel, iar consilierii săi sunt de toată jena. Hellvig a mai citit ceva la viața lui, a făcut școală bună la Cluj. Problema e cât poate înțelege mintea odihnită a lui Iohannis și cât îl lasă Merkel pe Iohannis sa înțeleagă.

Ce s-a văzut la o prima privire de ansamblu după vizita lui Dughin: venit la București, ideologul lui Putin, spune că ne iubește cultura, că este cea mai originală și fascinantă din această zonă a Europei. Că suntem frați de suflet, noi românii și rușii. Dughin a vorbit despre Blaga, Eliade și Culianu gâdilindu-ne orgoliul nostru de cultură mică dar vivace. Dughin însă a venit de fapt, la fel ca mulți alții în istorie, să ne dea o veste și sa ne facă o propunere. Aparent, ideologică, de fapt una geopolitică. 

(...) Rusia nu va ataca niciodată militar România, ne mai transmite Dughin care, vă repet, a venit chipurile să-și lanseze o carte la București. Însă ne-a transmis pe bandă rulantă mesaje despre ce ar trebui sa facem cu destinul nostru. Mai bine o țară cu o identitatea națională bine definită în Europa Națiunilor – sub tutela puterii regionale ruse decât o colonie globalizată a puterii nord-atlantice, care vrea să vă distrugă identitatea. Acesta este în esența oferta lui Putin pentru România transmisă prin vocea lui Dughin. Dacă nu? Dacă nu, ce? Asta Dughin nu ne-a mai transmis. Urmează să aflam”, a scris Silviu Mănăstire.

 

Citește continuarea pe psnews.ro.

Mai multe articole despre:
Rusia Putin