MENIU

Putin și-a pierdut interesul pentru un tratat de pace cu Kievul. Ce a influențat decisiv poziția președintelui rus

V. Putin (TASS/Serghei Fadeev

Președintele rus Vladimir Putin și-a pierdut interesul pentru o soluție diplomatică a conflictului din Ucraina și, în schimb, pare să dorească să pună mâna pe cât mai mult teritoriu ucrainean, arată o analiză Financial Times, care citează surse familiare cu planurile de la Kremlin.

Potrivit surselor publicației, după eșecurile armatei ruse de la începutul războiului, Putin a luat serios posibilitatea unei reglementări pașnice, dar acum nu mai vede perspective în acest sens.

Distrugerea crucișătorului „Moscova” a influențat și poziția președintelui rus: l-a înfuriat, au declarat pentru FT doi interlocutori. „După scufundarea navei amiral Moskva, el nu pare să arate a câștigător, pentru că a fost un moment umilitor”, a spus una dintre surse.

Interlocutorii publicației notează, de asemenea, că Putin probabil a primit opinii distorsionate asupra războiului din cauza rapoartelor comandamentului rus și a rapoartelor TV de stat: în conversații, el ar fi insistat că forțele ruse nu au lovit civili, în special, în timpul asediului uzinei Azovstal din Mariupol. „Putin crede cu adevărat în prostiile pe care le aude la televizor și vrea să câștige mare”, a declarat o sursă pentru FT.

Potrivit ziarului, în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pe 22 aprilie, Putin a spus că negocierile s-au blocat, acuzând Ucraina că a ridicat un „zid diplomatic”, subliniind că acum nu este timpul unei întâlniri cu Zelenski. Negociatorii, scrie FT, au concluzionat de aici că acțiunile Rusiei vor avea ca scop cucerirea cât mai multor teritorii, și nu să le acorde diplomaților timp să ajungă la un acord.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat în urmă cu câteva zile începerea unei a doua etape a unei „operațiuni speciale” în Ucraina. Comandantul Districtului Militar Central, Rustam Minnekaev, a declarat pe 22 aprilie că scopul acestei etape este de a stabili controlul asupra Donbassului și sudului Ucrainei și de a oferi un coridor terestru către Crimeea. Înainte de aceasta, reprezentanții comandamentului rus nu au declarat public astfel de obiective.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident