MENIU

Putin, sfidat după ce a acuzat Ucraina că a început războiul în 2022 - Primul mesaj de la Zelenski după discursul halucinant

Administrația de la Kiev a avut o primă reacție după discursul susținut de Vladimir Putin la un an de la invazia din Ucraina. Președintele rus a acuzat Ucraina și Occidentul că a început războiul și că Moscova a dorit „să-l oprească”.

Președinția ucraineană a transmis o primă reacție după discursul de două ore susținut de Vladimir Putin la Moscova, la un an de la invazia pe scară largă în Ucraina, declanșată la ordinul său pe 24 februarie 2022.

Poziția a fost exprimată de principalul consilier al președintelui Volodimir Zelenski - Mihailo Podoliak.

„Putin și-a demonstrat public irelevanța și confuzia. Federația Rusă se află izolată ca taigaua siberiană, nu are soluții favorabile și nici nu va avea. Pentru că peste tot <<există naziști, marțieni și teorii ale conspirației>>”, a scris Podoliak pe Twitter.

Podoliak a mai spus că Putin „a pierdut contactul cu realitatea. El se află într-o realitate complet diferită, în care nu există nicio șansă de a avea un dialog despre justiție și drept internațional”, într-o declarație pentru Reuters, la scurt timp după discursul lui Vladimir Putin.

În discursul său în fața elitei ruse politice și militare, Putin a spus că va continua războiul Rusiei în Ucraina și a acuzat alianța NATO condusă de SUA că „a aprins flăcările conflictului”, în planul greșit că ar putea să învingă Moscova într-o confruntare globală.

"Rusia se află într-o fundătură. Este în cea mai disperată situație, fără ieșire. Prin tot ceea ce va face în continuare, Rusia nu va face decât să-și înrăutățească situația", a adăugat Podoliak.

Putin arată o „confuzie și lipsă de înțelegere a situației”, acest lucru va duce la „mai multe dificultăți pentru Rusia în viitorul apropiat. Înseamnă că haosul atât pe câmpul de luptă, cât și în interiorul Rusiei va crește”, a mai spus Podoliak. 

La un an de la invazia în Ucraina, liderul de la Kremlin a susținut un discurs halucinant în fața parlamentului rus - a camerelor reunite ale Adunării Federale, de aproape două ore. Putin a acuzat că țările occidentale sunt cele care „au început conflictul”, iar Rusia „a fost nevoită să folosească forţa pentru a-l opri”.

În același timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) observă în analiza sa zilnică progresul din estul Ucrainei a forțelor ruse.

„Trupele ruse au făcut unele progrese în jurul orașului Bahmut și avansează în jurul punctului principal Kupyansk din regiunea Harkov”, potrivit ISW.

„Forțele ruse au continuat atacurile la sol în jurul Bahmut și au obținut câștiguri tactice progresive între 19 și 20 februarie. Iar forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk și în vestul regiunii Donețk”, a transmis ISW.

HARTA Ucrainei, la aproape un an de la invazia Rusiei, 21 februarie 2023