MENIU

Putin, mesaj către R. Moldova cu ocazia Zilei Independenței. Securitatea din regiune, vizată

Președintele rus, Vladimir Putin, a transmis ,joi, un scurt mesaj de felicitare omologului său de la Chișinău, Nicolae Timofti, cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova, fostă republică sovietică desprinsă de Moscova în urmă cu 24 de ani.

În mesajul său, liderul de la Kremlin își exprimă convingerea că dezvoltarea în continuare a relațiilor dintre Rusia și Republica Moldova este în interesul cetățenilor din cele două state și contribuie la stabilitatea în regiune.

''Sunt sigur că dezvoltarea relațiilor ruso-moldave în spiritul prieteniei și al cooperării este în interesul cetățenilor din țările noastre și al stabilității și securității în regiune'', scrie președintele rus în textul său, potrivit sputnik.md.

La 24 de ani de la independența sa, Republica Moldova are încă pe teritoriul său trupe ale armatei ruse care staționează în stânga Nistrului, negocierile de până acum pentru reglementarea conflictului transnistrean la care participă Rusia, Ucraina și OSCE — ca mediatori — și UE și SUA — ca observatori, neaducând până acum rezultatele așteptate.

Președintele Nicolae Timofti a declarat, într-un interviu pentru Radio Chișinău, cu ocazia Zilei Independenței, că cel mai mare eșec al statului Republica Moldova este teritoriul necontrolat din stânga Nistrului. ''Este un teritoriu ocupat de către o armată străină, care are o misiune de a apăra regimul care a fost instalat la începutul anilor '90, neconstituțional, care ne împiedică să realizăm planul nostru de independență pentru care am luptat și pe care l-am cucerit în 1991'', afirmat președintele Timofti în interviul menționat.