MENIU

Putin expulzează diplomați pe bandă rulantă. 3 norvegieni si 8 japonezi au părăsit Rusia astăzi

Putin expluzează diplomați pe bandă rulantă. Foto/Profimedia

Rusia a expulzat trei diplomați norvegieni și opt japonezi, miercuri. Decizia vine după ce Norvegia a numit același număr de diplomați ruși persona non grata. De asemenea, opt diplomați japonezi au primit ordin să părăsească Rusia până pe 10 mai, tot ca măsură reciprocă, a anunțat miercuri Ministerul rus de Externe.

Rusia a expulzat trei diplomați norvegieni, a anunțat miercuri biroul de presă al Ministerului norvegian al Afacerilor Externe, relatează CNN. Această decizie vine după ce, la începutul acestei luni, Norvegia a numit același număr de diplomați ruși persona non grata, ca răspuns la atrocitățile comise de forțele rusești în orașul ucrainean Bucha.

Recentele expulzări marchează cea mai recentă măsură de represalii din partea Rusiei, pe fondul expulzării în masă a diplomaților din întreaga Europă, ca răspuns la declanșarea războiului din Ucraina.

De asemenea, opt diplomați japonezi au primit ordin să părăsească Rusia până pe 10 mai, ca măsură reciprocă, a anunțat miercuri Ministerul rus de Externe.

„Ghidată de principiul reciprocității, partea rusă a cerut ca opt lucrători diplomatici japonezi să părăsească țara noastră până pe 10 mai”, se arată în mesajul postat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Anterior, a fost convocat un reprezentant al Ambasadei Japoniei la Moscova.

„Întreaga responsabilitate pentru această evoluție a evenimentelor revine exclusiv guvernului Japoniei, care a ales să renunțe la relațiile cu Rusia”.

Ministerul rus de Externe a declarat într-o declarație: „Odată cu începerea unei operațiuni militare speciale în Ucraina, ale cărei scopuri și obiective au fost clar conturate și fundamentate în detaliu într-o declarație a președintelui rus Vladimir Putin, oficialii de la Tokyo a afișat un compoortament ostil deschis”, se arată în comunicarea ministerului rus de Externe.

Pe 8 aprilie, autoritățile japoneze au decis expulzarea din țară a opt diplomați ruși în legătură cu situația din jurul Ucrainei.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident diplomati