MENIU

Putin, demascat la televiziunea de stat rusă. Gafa jurnaliștilor care îl va înfuria pe liderul de la Kremlin

Jurnaliștii televiziunii de stat a Kremlinului au recunoscut că ucrainenii vorbitori de limbă rusă luptă împotriva agresiunii Moscovei, în ciuda faptului că Vladimir Putin și alți oficiali de rang înalt susțin că invadează Ucraina pentru a elibera acel segment al populației de naziști.

Putin a lansat invazia pe 24 februarie, provocând reacții internaționale dure. Deși liderii ruși au crezut că vor prelua rapid controlul și vor fi primiți cu brațele deschise de vorbitorii de limbă rusă din țară, ei s-au confruntat cu o rezistență acerbă. Rusia a fost forțată să-și retragă în mod substanțial obiectivul de a răsturna guvernul de la Kiev, concentrându-și în schimb operațiunile militare asupra regiunii de est Donbas.

Pentru a justifica invazia condamnată la nivel internațional, Putin a susținut în mod bizar că forțele sale lucrează pentru a elibera vorbitorii nativi de rusă de liderii „naziști”, scrie Newsweek. În realitate, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este evreu și a avut membri ai familiei care au murit în genocidul Holocaustului perpetuat de naziștii germani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Zelenski este, de asemenea, vorbitor nativ de rusă, ba chiar a fost luat în derâdere de criticii săi pentru incapacitatea sa de a vorbi ucraineană fără greșeli în timpul campaniei sale prezidențiale.

Cum a fost demascat Vladimir Putin chiar de jurnaliștii săi

Președintele rus a fost demascat, zilele trecute, chiar de portavocele sale, de la televiziunea de stat a Rusiei. 

„Coloana vertebrală principală a luptătorilor ucraineni” din regiunea Donbas „este formată din vorbitori de rusă și locuitori ai regiunilor rusofone ale Ucrainei”, a spus jurnalistul Andrei Sidorchik, la postul de televiziune Rusia-1. 

El și-a exprimat surprinderea, spunând că „acesta este un paradox foarte interesant”.

Remarcile au fost raportate pentru prima dată de Julia Davis, editorialist pentru The Daily Beast și creatorul Russian Media Monitor, care a distribuit, sâmbătă, un clip adin acea emisiune pe Twitter, subtitrat în engleză.