MENIU

Putin, cerinţă către Merkel şi Hollande. Cum ar trebui să îl influenţeze pe Porosenko

Președintele rus Vladimir Putin i-a îndemnat pe cancelarul federal german Angela Merkel și pe președintele francez Francois Hollande, în timpul unei convorbiri telefonice, să-și exercite influența asupra liderului ucrainean Petro Poroșenko în cadrul summitului NATO de la Varșovia, în vederea aplicării acordurilor de pace de la Minsk cu privire la Ucraina, a anunțat vineri biroul de presă al Kremlinului, informează agențiile de presă TASS și RIA Novosti.

"Vladimir Putin a atras atenția asupra caracterului provocator al acțiunilor trupelor ucrainene în sud-estul Ucrainei. În acest context, președintele Rusiei și-a îndemnat interlocutorii să exercite o influență mai activă asupra părții ucrainene, inclusiv în timpul viitoarelor întrevederi cu Petro Poroșenko în marja summitului de la Varșovia, pentru aplicarea fermă a acordurilor de pace de la Minsk", se spune în comunicatul serviciului de presă al președinției ruse.

Cei trei lideri au subliniat necesitatea intensificării negocierilor în formate diverse și la diferite niveluri, în scopul îndeplinirii totale și atotcuprinzătoare a acordurilor de pace de la Minsk.

De asemenea, aceștia rezervă un rol important în asigurarea armistițiului în Ucraina activității misiunii speciale de monitorizare înființată de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

La baza reglementării pașnice a conflictului din sud-estul Ucrainei se află așa-zisele acorduri de pace de la Minsk, care au fost convenite în februarie 2015 de liderii Rusiei, Germaniei, Franței și Ucrainei. Aceste acorduri prevăd nu doar încetarea focului, retragerea armelor, realizarea amnistierii, restabilirea relațiilor economice, ci și desfășurarea unor reforme constituționale în Ucraina, în vederea conferirii unui statut special regiunii Donbas.

Mai multe articole despre:
0 măsuri Putin Merkel decizii Vladimir Putin hollande