MENIU

Protest cu gaze lacrimogene în parlamentul din Kosovo. Opoziţia denunţă un acord cu Serbia

Mai mulţi deputați din opoziție, care sunt împotriva oricărei normalizări a relațiilor cu Serbia, au încercat să împiedice, cu gaze lacrimogene, deschiderea unei sesiuni a legislativului.

Opoziția a anunțat că va împiedica funcționarea parlamentului până la abandonarea unui acord încheiat în 2013 și care vizează normalizarea relațiilor între Kosovo și Serbia, dar și a unei înțelegeri care prevede demarcarea graniței cu Muntenegru, conform Agerpres.

Înțelegerea cu Serbia acordă zonelor cu etnici sârbi din Kosovo puteri locale mai mari și posibilitatea de a primit finanțare din partea Belgradului.

Președintele parlamentului, Kadri Veseli, a făcut apel la aleși să părăsească sala plină de fum și a convocat o reuniune de urgență a conducerii parlamentului și a șefilor grupurilor parlamentare.

O sută de simpatizanți ai mișcării Vetevendosje (Autodeterminare), principala formațiune de opoziție kosovară, reuniți în fața clădirii parlamentului i-au aplaudat pe deputații care părăseau incinta. Opoziția, și în principal Vetevendosje, este ostilă dialogului desfășurat sub egida Uniunii Europene cu Serbia, susținând că acesta compromite independența proclamată unilateral în 2008 de fosta provincie sârbă.

Acum o săptămână au avut loc proteste similare în parlamentul kosovar, în urma cărora două deputate au leşinat.

Mai multe articole despre:
Kosovo Serbia