MENIU

Proiect controversat al guvernului canadian: Teroriștilor să nu li se mai retragă cetățenia

<p>Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei</p>

Guvernul liberal canadian condus de Justin Trudeau a înaintat joi în parlament un proiect vizând abrogarea legii de retragere a cetățeniei canadienilor cu dublă naționalitate găsiți vinovați de terorism, spionaj sau trădare, transmite AFP.

Liberalii revin astfel asupra unei legi votate în 2015 sub precedentul guvern conservator, scrie Agerpres.

Decizia vine în contra-curent cu intenția Franței de reformare a Constituției prin înscrierea retragerii cetățeniei în cazul persoanelor cu dublă naționalitate responsabile de infracțiuni teroriste.

'Această lege a creat două clase de canadieni. Noi credem că nu există decât o clasă de canadieni și că toți aceștia sunt egali', a declarat ministrul imigrației, John McCallum, prezentând proiectul, o promisiune de campanie a lui Justin Trudeau.

'Toți canadienii care comit infracțiuni ar trebui să răspundă pentru faptele lor prin intermediul sistemului judiciar canadian', a explicat guvernul.

Proiectul legislativ a fost depus joi în Camera Comunelor, în care liberalii conduși de Trudeau dispun de o majoritate confortabilă.

Potrivit unei surse din guvern, Canada îi va reacorda cetățenia singurei persoane căreia i-a fost retrasă în baza legii actuale.

Este vorba despre Zakaria Amara, închis pe viață în Québec pentru punerea la cale, în 2006, a unor atentate în centrul orașului Toronto. Acestuia i-a fost retrasă cetățenia în toamna trecută, în plină campanie electorală, la intrarea în vigoare a legii pregătite de fostul guvern conservator.

Mai multe articole despre:
terorism cetatenie canada