MENIU

Profesori turci, reținuti în Republica Moldova și expulzați

Caz şocant în Republica Moldova. Şapte cetăţeni turci, dintre care şase directori ai liceului turc din Republica Moldova, au fost reţinuţi joi dimineaţă de serviciile de securitate de la Chişinău şi expulzaţi. Rudele lor vorbesc de o intervenţie în forţă, fără explicaţii, a oamenilor legii.

Șase persoane din conducerea liceului „Orizont” din Republica Moldiova, fondat și condus de cetățeni turci, au fost reținute  de către reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) 

”Astăzi după ora 8, la noi în casă, cu forţă mare, au intrat 6 oameni care zburau peste gard. Vorbeau foarte brutal. Eu intrebam cine sunteţi, arătaţi documente. Unul dintre ei mi-a răspuns că nu are voie să prezinte documente, pentru că el este omul preşedintelui. După ce omul meu s-a îmbrăcat, el a început să iasă şi la ieşire a spus că a uitat portofelul, dar oamenii i-au spus că nu îi trebuie portofel, că ştiu ei cine este”, a declarat GALINA TUFEKCI, soţia unuia dintre cei reţinuţi.

Acesta se afla în Republica Moldova de aproximativ 25 de ani şi ceruse, în mai, azil. La fel făcuseră şi alţi colegi ai săi reţinuţi. Cererile lor aveau ca termen de procesare luna octombrie, au declarat reprezentanţi ai liceului turc Orizont.

Printre reținuți se numără directorii filialelor Durlești și Ciocana ai liceului, directorul adjunct, directorul financiar, directorul de PR și un profesor de limbă turcă. Un profesor de engleză şi un băiat în vârstă de 16 ani au fost reţinuţi de asemenea, dar au fost lăsați să plece ulterior.

Pe Facebook a apărut și un filmuleț din momentul reţinerii unuia dintre cei şapte. În imagini în care se vede cum o fată, potrivit primelor informaţii fiica uneia dintre persoanele reținute, strigă, în timp ce alte persoane sunt urcate într-un microbuz.

De asemenea, circulă fotografii cu dezastrul lăsat în urmă de agenţii Serviciului de Informaţii şi Securitate. 

Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a anunţat că cei şapte sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Ei au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova, adaugă autorităţile moldovene.

Presa de peste Prut afirmă că acest caz nu este singurul de acest tip din lume. Pe 1 martie, serviciile de informaţii din Kosovo au reţinut şi expulzat în Turcia cinci profesori turci care predau la o şcoală din Priştina. Permisul lor de şedere a fost anulat din considerente legate de "siguranţa statului".

Pe 27 iulie, în Mongolia, ar fi fost sechestrat un director al unei şcoli turce. Acesta urma să fie extrădat în Turcia, însă autorităţile au reuşit să împiedice decolarea avionului de pasageri unde se afla bărbatul. Potrivit media internaționale, toţi cei vizaţi sunt consideraţi de Ankara aliaţi ai clericului Fethullah Gulen. Guvernul turc îl acuză pe Gulen că se află la conducerea unei organizaţii teroriste care se află în spatele tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016.