MENIU

Primele fisuri în armura lui Xi Jinping. Puternicul lider al Chinei, mai slab decât s-ar fi crezut?

<p>Xi Jinping&nbsp;</p>

Aparent invincibilul lider al Chinei, Xi Jinping, pare să se afle într-o pierdere de autoritate, pe fondul unui conflict comercial cu SUA, a încetinirii creșterii economice și a unui scandal legat de vaccinurile defectuoase distribuite de auorități copiilor, scrie The Guardian.

Numele lui Xi Jinping pare să fi dispărut pentru o vreme de pe prima pagină a Cotidianului Poporului, înlocuit fiind de articole despre adjunctul său, Li Keqiang, iar un portet al marelui lider a fost dat jos, după ce o femeie s-a filmat în timp ce arunca cu cerneală pe fotografie.

Este unul dintre semnele că autoritatea lui Xi Jinping a suferit o lovitură.

Săptămâna aceasta, un eseu al unui profesor de drept de la Universitatea Tsinghua, care conținea o serie de critici dure pentru guvernare, a făcut valuri pe rețelele sociale.

Numindu-l pe Xi ”acel oficial”, profesorul Xu Zhangrun l-a acuzat că anulează ani de reformă, întorcând practic China într-o eră a totalitarismului și a stilului dictatorial exemplificat de Mao Zedong.

”După 40 de ani de reforme, ne-am întors peste noapte la vechiul regim”, a scris profesorul, cerând reintroducerea unei limite de mandate prezidențiale, abolită recent și stoparea cultului personalității din jurul lui Xi.

Un al intelectual, Zi Zhongyun,l-a învinuit pe Xi pentru războiul comercial cu Trump, iar un fost profesor al Universității Shandong, Wenguang Sun, l-a îndemnat pe președinte să investească bani în țară și să renunțe la proiectele faraonice precum ”Belt and Road”.

Ce se întâmplă?

”Pentru prima dată de când a venit la putere în 2012, președintele se confruntă cu o rezistență din partea partidului, a intelectualilor liberali și așa mai departe”, a explicat Willy Lam, analist al Jamestown Foundation.

”Această rezistență nu îi amenință lui Xi controlul asupra puterii, dar îi afectează autoritatea”, subliniază Lam, citat de The Guardian.

 

 

Mai multe articole despre:
China Xi Jinping