MENIU

Prima țară europeană unde certificatul verde devine OBLIGATORIU la locul de muncă

Sursa foto: Arhivă

Italia devine prima țară din Europa în care certificatul verde anti-COVID devine obligatoriu la locul de muncă. Măsura va intra în vigoare din 15 octombrie pentru toți angajații din sistemul public și privat. 

Italia va fi prima țară europeană în care nu va fi posibilă intrarea într-o fabrică, birou sau în orice alt loc de muncă fără un permis verde valid. Confruntarea cu liderii sindicali a fost acerbă, dar primul ministru al Italiei, Mario Draghi, și-a impus punctul de vedere, anunță presa italiană.

În cazul în care angajații nu vor prezenta acest certificat la muncă, contractul și implicit salariul vor fi suspendate. Astfel, de la jumătatea lunii octombrie, italienii vor trebui să se vaccineze, să aibă un test negativ sau să se fi vindecat de COVID ca să intre în birourile de la muncă.

În Italia, potrivit datelor furnizate de Guvern, din 18 milioane de angajați, peste 4 milioane nu au certificatul verde.

Încălcarea acestei prevederi poate aduce amenzi de până la o mie de euro.

Prin această decizie se așteaptă să crească în următoarea perioadă procentul de vaccinare în peninsulă.

„Trebuie să revenim la normalitate, cu reluarea activităților în prezență. Am decis să introducem permisul verde pentru că este un instrument care funcționează, acceptat de oameni și monitorizat”, a explicat Draghi.

Mai multe articole despre:
italia certificat verde loc de munca