MENIU

Prima țară din lume unde angajații care refuză vaccinrea vor putea fi demiși

Prima țară din lume unde angajații care refuză vaccinrea vor putea fi demiși. Foto: Profi Media

Letonia devine prima țară din lume unde angajații nevaccinați pot fi demiși. Parlamentul leton a permis companiilor, joi, să concedieze lucrătorii care refuză să primească un vaccin împotriva COVID-19, fie să se transfere la muncă la distanță, în timp ce țara se luptă cu unul dintre cele mai grave valuri de COVID-19 din Uniunea Europeană.

Aproximativ 61% dintre adulții letoni sunt complet vaccinați, mai puțin decât media Uniunii Europene de 75%, potrivit Reuters.

Țara a fost prima din UE care a revenit la un blocaj în această toamnă, pe măsură ce cazurile de COVID-19 au crescut și a cerut ajutor medical altor membri ai UE, deoarece instalațiile improvizate pentru COVID-19 sunt instalate în holurile și garajele spitalelor sale.

Noua lege permite companiilor să suspende fără plată persoanele nevaccinate. Ei pot concedia angajații dacă nu primesc vaccinul în trei luni de la suspendare.

Noile reguli vor intra în vigoare pe 15 noiembrie, când Letonia iese din izolare și există excepții pentru cei care au motive medicale de a nu se vaccina, cum ar fi cei recent trecui prin boală.

Anterior, mandatul de vaccinare se aplica numai lucrătorilor din domeniul sănătății, educației și asistenței sociale, a raportat postul public leton.

Mai multe articole despre:
letonia vaccinare angajati demisi pandemie covid