MENIU

Prima ţară din lume care legalizează căsătoriile între persoane de același sex

<p>Prima ţară din lume care legalizează căsătoriile &icirc;ntre persoane de același sex</p>

Votanții irlandezi au optat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, într-un referendum a cărui rezultate indică o schimbare socială dramatică într-o țară tradițional catolică, au declarat sâmbătă miniștri guvernamentali și oponenți ai proiectului de lege.

Deși nu au fost încă date rezultatele finale, miniștrii prezic că Irlanda va deveni prima țară care va adopta căsătoriile între persoane de același sex prin intermediul unui vot popular cu o marjă de circa 2 la 1, la doar două decenii după ce a dezincriminat homosexualitatea, scrie Hotnews.


"Acest subiect a atins într-adevăr un nerv în Irlanda. Este un mesaj puternic pentru fiecare persoană tânără LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) din Irlanda și fiecare tânără persoană LGBT din lume", a declarat ministrul Egalității Aodhan O'Riordain.

Ministrul Sănătății Leo Varadkar, care a dezvăluit în luna ianuarie, într-un interviu radio, că este homosexual, a aratat că referendumul se aseamănă cu o revoluție socială.

Propunerea legilslativă are sprijin din partea tuturor partidelor politice, fiind susținută de angajatori și promovată de către vedete, toți aceștia sperând că va marca o transformare în țara care a fost multă vreme privită că una dintre cele mai conservatoare țări din Europa Occidentală.