MENIU

Prima întâlnire față în față Trump-Putin. "Discuţii foarte serioase" despre amestecul Rusiei în SUA

<p>Trump vs Putin</p>
<p>Trump vs Putin</p>
<p>Trump vs Putin</p>

Președintele american Donald Trump a avut, vineri, prima întâlnire față în față cu liderul rus Vladimir Putin la summit-ul G20 desfășurat în orașul german Hamburg. Întâlnirea dintre cei mai puternici doi oameni ai Planetei a durat mai mult decât era preconizat, potrivit CNN.

Cea mai aşteptată întâlnire a anului, cea dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, a avut loc la summitul de la Hamburg. Cei doi preşedinţi au discutat în privat şi au dat de înţeles că speră să repare legăturile bilaterale, afectate de anexarea Crimeei şi de scandalul legat de presupusul amestec al ruşilor în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Președintele american Donald Trump a declarat la începutul întâlnirii bilaterale cu liderul de la Kremlin că cei doi au discutat "subiecte variate" şi că au fost discuţii "foarte foarte bune":

"Este o onoare să fiu aici cu dvs", i-a spus Trump lui Putin la începutul conferinţei comune de presă. "Eu şi preşedintele Putin am discutat subicte variate. Cred că lucrurile merg foarte bine. Am avut unele discuţii foarte foarte bune", le-a spus Trump jurnaliştilor, potrivit ABC News.

'Sunt încântat să vă întâlnesc şi sper că (...) această întâlnire se va încheia cu un rezultat pozitiv', a reacţionat Putin.

Preşedintele rus a mai menţionat că până în prezent a vorbit de mai multe ori cu Trump la telefon despre 'chestiunile bilaterale şi internaţionale importante', dar a apreciat totodată că astfel de discuţii 'nu sunt niciodată îndeajuns' şi că 'dacă vrem relaţii pozitive' trebuie ca liderii să se întâlnească faţă în faţă.

Din rândul ziariştilor a fost întrebat în mod repetat şi gălăgios dacă va discuta cu Putin şi chestiunea presupusei imixtiuni a Rusiei în scrutinul prezidenţial din SUA, dar preşedintele american a evitat să răspundă.

Donald Trump şi Vladimir Putin au avut, vineri, în Germania, cu prilejul primei lor întâlniri, un schimb de păreri "foarte serios" în legătură cu presupusele interferenţe ale Rusiei în campania prezidenţială americană, a făcut cunoscut secretarul de stat american, Rex Tillerson, citat de AFP.

A fost un "schimb de păreri foarte lung şi foarte serios" asupra acestui subiect, în marja summitului G20 de la Hamburg, a declarat presei Rex Tillerson, subliniind că interferenţele Rusiei constituie "un obstacol semnificativ" în relaţiile dintre cele două ţări.

Restul zilei nu a decurs însă la fel de bine pentru Trump. La fotografia de grup, el a fost poziţionat la una din extreme, în timp ce Merkel, Putin şi Xi Jinping au stat în centrul grupului. Apoi, liderul de la Casa Albă a discutat cu omologul său mexican, Enrique Pena Nieto.

"Negociem NAFTA şi alte lucruri alături de Mexic. Vom vedea ce va ieşi, dar cred că am făcut progrese", a spus Trump. "Domnule preşedinte, vreţi ca Mexicul să plătească zidul? Absolut!", a raspuns Trump.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui mexican a anunţat însă ulterior că problema zidului nu a fost discutată şi că ţara sa nu va achita costurile barierei anti-imigranţi.

 

'Şi-au strâns mâna şi au declarat că se vor întâlni din nou separat şi se vor revedea curând', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Atât Putin cât și Trump au spus anterior că doresc să repare relațiile bilaterale Rusia-SUA deteriorate de conflictele din Ucraina și Siria, dar și de presupusul amestec al Moscovei în alegerile americane.

Această perspectivă pare însă tot mai nesigură.

Aflat într-o postură nedorită în țară, în scandalul presupuselor relații dintre echipa sa și Rusia, Trump încearcă acum să dovedească că nu este omul Moscovei.

Într-un discurs ținut joi la Varșovia, președintele american a denunțat rolul Rusiei în "destabilizarea" Ucrainei. Declarația sa a atras protestul Kremlinului.

Pe agenda discuțiilor dintre cei doi lideri se vor afla, cel mai probabil atât chestiunea siriană, cât și conflictul din Ucraina, care nu s-a stins însă, în ciuda armistițiului.

Întâlnirea ar urma să dureze în jur de o oră, potrivit presei de la Moscova, deși alte surse indică spre o durată ceva mai mică - 30 de minute.

'Aştept cu interes toate reuniunile de astăzi cu liderii lumii, inclusiv reuniunea mea cu Vladimir Putin. Multe de discutat', a scris Trump pe contul său de Twitter. 'Voi reprezenta bine ţara noastră şi voi lupta pentru interesele ei! Presa care difuzează ştiri false nu va reflecta niciodată în mod corect acţiunile mele, dar cui îi pasă!', a mai postat Trump într-un al doilea mesaj pe care îl încheie cu cuvintele 'We will #MAGA!, adică 'Vom reda măreţia Americii'.

Apelul lui Gorbaciov către Putin și Trump

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov le-a cerut joi preşedinţilor Rusiei şi SUA, Vladimir Putin şi Donald Trump, să dea un impuls relaţiilor bilaterale ruso-americane la întrevederea pe care o vor avea vineri la Hamburg, aşa cum a făcut-o el cu preşedintele american Ronald Reagan la summit-ul de la Reykjavik, relatează agenţiile de presă EFE şi RIA Novosti, citate de Agerpres.

"Este necesar acum ca liderii (Rusiei şi SUA) să dea un impuls (relaţiilor), aşa cum s-a întâmplat la Reykjavik în 1986", a afirmat fostul preşedinte al URSS, citat de RIA Novosti.

El a subliniat că acest efort trebuie să vizeze "întreaga gamă de probleme şi nu doar puncte specifice, chiar dacă acestea sunt importante".

"Trebuie să punem totul pe masă pentru a restabili climatul de încredere" între cele două puteri, a insistat părintele Perestroikăi, citat de AFP.

În acelaşi timp, Gorbaciov a deplâns faptul că întrevederea dintre Putin şi Trump, preconizată pentru vineri la Hamburg, în marja G20, are loc atât de târziu. "Înainte de toate este bine că această întâlnire are loc în cele din urmă. Dar e păcat că nu a avut loc mai devreme", a declarat Gorbaciov.

"S-a pierdut mult timp şi acesta trebuie recuperat pentru a restabili încrederea" între părţi, a spus el, amintind că anturajul lui Reagan nu a fost favorabil primei sale întâlniri, care a avut loc la Geneva în 1985.

"La acea vreme, oamenii din propria sa administraţie nu-l lăsau pe Reagan să meargă la întâlnirea de la Geneva. Dar el nu a cedat presiunii. Şi noi, pe de alta parte, am venit la întâlnire cu serioase propuneri constructive", şi-a amintit fostul lider sovietic, citat de RIA Novosti.

Kremlinul ateaptă un dialog vital pentru lumea întreagă

Kremlinul a declarat că speră ca întâlnirea dintre preşedinţii Putin şi Trump să servească la stabilirea unui "dialog de lucru, vital pentru lumea" întreagă.

Dar cel mai important este că această întâlnire va oferi posibilitatea de a vedea şi înţelege care este abordarea reală a Moscovei şi Washingtonului în ceea ce priveşte construirea relaţiilor bilaterale şi nu ceea ce difuzează mass-media, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

Relaţiile între Rusia şi SUA traversează o criză fără precedent de la încheierea Războiului Rece, când Mihail Gorbaciov iniţiase o apropiere de Occident, permiţând în acelaşi timp o politică deschisă în Uniunea Sovietică.

În 1985 şi în 1986, Gorbaciov şi Ronald Reagan s-au întâlnit la Geneva şi Reykjavik într-o încercare de a pune capăt Războiului Rece.

În ajunul întâlnirii sale de vineri cu Putin, preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat în timpul vizitei la Varşovia comportamentul "destabilizator" al Rusiei.

Întâlnirea dintre cei doi preşedinţi va fi urmărită îndeosebi în SUA, unde este în desfăşurare o anchetă cu privire la influenţa Rusiei asupra unor persoane din anturajul lui Donald Trump şi asupra scrutinului prezidenţial din noiembrie 2016.

 
Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina SUA Siria G20 Donald Trump Vladimir Putin