MENIU

Previziune cutremurătoare: Occidentul riscă un război nuclear cu Rusia într-un an

Unul dintre generalii în retragere cu cel mai înalt grad din NATO consideră că Occidentul riscă un război nuclear cu Rusia, într-un an de zile, dacă nu îşi consolidează apărarea în ţările baltice, transmite Russia Today.

Generalul Sir Richard Shirreff, fost adjunct al comandantului suprem până în 2014, a îndemnat Occidentul să acţioneze în vederea evitării unei „potenţiale catastrofe”. El s-a referit astfel la un eventual atac al Moscovei vizând Estonia, Lituania şi Letonia.

„Înspăimântător este faptul că va fi un război nuclear, deoarece Rusia leagă gândirea şi capacitatea nucleară de fiecare aspect al capacităţii apărării sale”, a declarat Shirreff miercuri pentru BBC Radio 4.

„Trebuie să-l judecăm pe preşedintele Putin după faptele, nu după vorbele sale”, a mai spus fostul comandant NATO. Liderul de la Kremlin „a invadat Georgia, a invadat Crimeea, a invadat Ucraina. A folosit forţa şi a scăpat nepedepsit”, a amintit generalul.

Sir Richard Shirreff face aceste declaraţii înaintea lansării, prevăzute pentru 2017, a cărţii sale de ficţiune „War with Russia” şi la doar câteva zile după ce sistemul american antirachetă din România a devenit operaţional.