MENIU

Presupus membru al Statului Islamic, arestat pe aeroportul din Dusseldorf la întoarcerea din Turcia

Un germano-turc în vârstă de 22 de ani, suspectat că este membru al grupării jihadiste Statul Islamic, a fost arestat pe aeroportul din Duesseldorf, la sosirea din Turcia, a anunţat sâmbătă procuratura federală germană, relatează The Associated Press şi Deutesche Welle..

Tânărul, identificat doar ca Anil O. conform legii germane cu privire la protecţia vieţii private, este acuzat că a fost în Siria în august 2015, pentru a se alătura grupării extremiste, a precizat procuratura într-un comunicat, potrivit News.ro.

El a primit cel puţin o puşcă de tip Kalaşnikov şi mai multe grenade în timpul antrenamentelor şi i s-a spus fie pregătit să se alăture jihadului Statului Islamic, adaugă procuratura.

Bărbatul este suspectat, de asemenea, că le-a cerut altor persoane din Germania să se ducă în Siria şi Irak pentru a deveni membri ai organizaţiei extremiste.

Suspectul a plecat din Siria şi s-a întors în Turcia în decembrie, se arată în comunicat.

Autorităţile din Karlsruhe au anunţat sâmbătă că procuratura federală a autorizat arestarea tânărului pe aeroport vineri, scrie Deutsche Welle.

Tânărul a fost reţinut imediat ce a sosit pe aeroport din Turcia, vineri, precizează postul german.

"Biroul federal al Poliţiei Criminale (Bundeskriminalamt, BKA) l-a reţinut pe tânărul germano-turc în vârstă de 22 de ani imediat la reintrarea (în ţară). Arestarea şi ancheta arată că (în pofida faptului că a reuşit să ajungă în Siria) agenţiile noastre în domeniul securităţii lucrează împreună în mod profesionist şi cu uşurinţă în lupta împotriva terorismului islamist", a declarat ministrul de Interne din landul Renania de Nord-Westfalia pentru cotidianul Rheinische Post.

Potrivit unor estimări ale serviciilor din domeniul securităţii, aproximativ 800 de persoane au părăsit Germania pentru a lupta alături de grupări jihadiste în Siria şi Irak. O treime dintre ele s-ar fi întors deja în ţară.

O serie de propuneri au fost prezentate în vederea înfruntării unei ameninţări sporite la adresa securităţii în ţară.

"Germanii care participă la lupte împreună cu miliţii teroriste în străinătate şi care au altă cetăţenie ar trebui să-şi piardă naţionalitatea germană", declara luna trecută ministrul de Interne Thomas de Maiziere.

El propune ca mii de posturi în domeniul securităţii şi poliţiei să fie înfiinţate anul viitor, iar bugetul de cheltuieli alocat securităţii să fie suplimentat cu 20 de miliarde de euro până în 2020.

Ministrul mai intenţionează ca poliţia federală să înfiinţeze o nouă divizie care să coordoneze eforturile în domeniul securităţii şi o nouă unitate care să elaboreze strategii de luptă împotriva infracţionalităţii cibernetice şi terorismului.

Mai multe articole despre:
arestat ISIS stat islamic