MENIU

Presiune rarisimă a generalilor asupra lui Trump

Președintele Donald Trump se confruntă cu o presiune privind dosarul nord-coreean, venită din partea a circa 60 de generali americani în retragere și a secretarului de Stat Rex Tillerson. Dacă în cazul șefului diplomației lucrurile par limpezi (tot mai multe surse din cadrul administrației vorbesc despre demiterea lui Tillerson), gestul generalilor este unul rarisim și creează o situație delicată, scrie Cotidianul.ro. 

Nu mai puțin de 58 de generali americani în retragere au semnat o scrisoare către președintele Trump prin care îi cer să nu recurgă la o lovitură militară împotriva Coreei de Nord. După ce în urmă cu două săptămâni regimul de la Phenian a lansat o rachetă balistică ce poate lovi în orice punct teritoriul SUA, președintele și consilierii săi au sugerat că soluția poate fi o acțiune militară. „Actuala abordare a SUA nu reușește să împiedice Coreea de Nord să-și dezvolte tehnologia balistică și nucleară“, atrag atenția generalii. „SUA trebuie să recurgă la acțiuni diplomatice urgente și agresive“. „Nu trebuie privilegiate acțiunile militare“.„SUA ar fi atrase într-un război care poate fi prevenit“.

Marți, cu o zi înainte ca această scrisoare să ajungă în redacțiile ziarelor, secretarul de Stat Tillesron a intrat în coliziune cu președintele, spunând că este gata să deschidă discuții directe cu Phenianul „fără precondiții“, variantă preferată de China și Rusia, fără presiuni pentru oprirea programului balistic și nuclear. „Doar să ne întâlnim. Putem vorbi despre vreme, dacă vreți. Va fi o masă pătrată sau rotundă, dacă asta vreți. Dar măcar să ne așezăm și să stăm față în față“, a spus Tillerson. Oficialul american a precizat că Trump își dorește ca Beijing ul să sisteze livrările de petrol către Phenian. „Ultima dată când nord-coreenii au acceptat discuțiile a fost când China nu a mai livrat petrol“, a spus Tillerson.

Replica Casei Albe a venit în scurt timp: „Președintele nu și-a schimbat poziția. Coreea de Nord acționează periculos nu numai cu Japonia, China, Coreea de Sud, ci cu toată lumea“. Zilele secretarului de Stat Tillerson par numărate, iar cel mai probabil, înlocuitor va fi actualul șef CIA, Mike Pompeo.

Mai multe articole despre:
0 SUA presiune Donald Trump