MENIU

Preşedintele interimar al Braziliei, anunţ de ultima oră, privind mandatul său

Michel Temer, președintele interimar al Braziliei, a declarat vineri că se vede la putere până la finalul lui 2018, fără a aștepta finalul procesului de destituire a președintei suspendate Dilma Rousseff, relatează sâmbătă AFP.

"Nu voi face miracole în doi ani", a declarat el pentru revista Epoca în primul interviu acordat după ce a preluat, joi, funcția de șef al statului.

"Cu ajutorul tuturor, voi repune țara pe picioare în acești doi ani și șapte luni", a adăugat el. Michel Temer, care a fost vicepreședintele Dilmei Rousseff, a preluat funcția de președinte după votul Senatului de joi dimineață care a înlăturat-o pe fosta luptătoare de gherilă de la putere până la obținerea unui verdict final în procesul său de destituire în termen de șase luni, pentru o serie de "cosmetizări" bugetare. Dacă Senatul o va găsi vinovată pe Dilma Rousseff cu două treimi din voturi, ea va fi destituită și Temer va rămâne în post până la finalul mandatului prezidențial, la 31 decembrie 2018. Dacă în schimb nu se va obține majoritatea de două treimi, președinta aleasă va reveni în funcție. Această opțiune pare totuși puțin probabilă, întrucât 55 de senatori din 81, respectiv peste două treimi, au votat deja joi pentru suspendarea sa. "Sunt obișnuit cu presiunea în situații dificile, în crize", a mai spus Temer.

"Voi munci șapte zile din șapte, zi și noapte, pentru a răspunde așteptărilor poporului brazilian", a adăugat el. "Îmi doresc ca, în momentul în care voi părăsi președinția, să se spună cel puțin: 'Acest tip a făcut ordine în țară'", a dat asigurări președintele interimar. Aliat și vicepreședinte al Dilmei Rousseff de cinci ani și jumătate, Michel Temer și-a stricat legăturile cu aceasta în martie, când partidul său, PMDB, de centru, a ieșit din coaliția guvernamentală dominată de Partidul muncitorilor (PT, stânga), al președintei. Dilma Rouseff l-a calificat drept "trădător" și "șef al conspirației" care a dus la suspendarea sa.