MENIU

Președintele Bulgariei, apel disperat: Nu ne lăsați singuri! - Cancelarul Austriei, CINIC: Nu Schengen! Un gard!

Karl Nehammer, cancelarul Austriei Foto : Profi Media

Președintele Bulgariei face un apel disperat către statele UE să aprobe aderarea la Spațiul Schengen: „Nu ne lăsați singuri!”. Primul răspuns, cinic, a venit chiar de la cel care se opune, cancelarul austriac - Karl Nehammer. 

Președintele bulgar Rumen Radev a făcut joi un apel la statele membre să includă țara sa în spațiul de liberă circulație Schengen, reafirmând eforturile Bulgariei pentru atingerea acestui obiectiv, relatează Politico Europe.

„Nu ne lăsați singuri! Suntem extrem de angajați în securizarea frontierei noastre”, a afirmat președintele Radev, subliniind că “trei polițiști de frontieră bulgari au murit protejând frontiera externă a UE”.

Cancelarul Austriei Karl Nehammer a reacționat cinic. În răspunsul rapid pe care l-a dat, Nehammer a cerut ca gardul dintre Bulgaria și Turcia să fie consolidat printr-o finanțare din bani europeni.

„Nu Schengen. Un gard. Este nevoie de un gard în Bulgaria, finanțat cu bani UE. Președintele bulgar a spus că au probleme mari. Însuși președintele bulgar afirmă că este necesar să se întărească gardul împotriva Turciei”, a declarat Nehammer.

Președintele Radev a mai spus că scenariul pe care-l urmăresc este ca Bulgaria să facă parte din Schengen până în octombrie 2023, cel târziu. Înainte de data avansată de Radev, premierul Olandei - Mark Rutte le-a spus jurnalistilor că aderarea Bulgariei s-ar putea întâmpla chiar în vara anului viitor, potrivit novinite.com.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat joi dimineață, la sosirea la summitul de iarnă al liderilor UE, că șefii de stat sau de guvern vor avea ocazia unui schimb de opinii privind extinderea spațiului Schengen în contextul blocării aderării României și Bulgariei prin veto-ul Austriei în cazul ambelor țări și prin veto-ul Olandei în cazul Bulgariei.

Mai multe articole despre:
bulgaria schengen austria schengen karl nehammer