MENIU

Presa externă comentează incidentul produs vineri la graniţa româno-moldovenească

Presa externă comentează gestul vameşilor moldoveni de a întoarce de la graniţă mai multe delegaţii româneşti care vroiau să ajungă la Chişinău. Incidentul produs vineri nu este, însă, singular în relaţiile româno-moldovene.

Reuters prezintă reacţia Ministerului român de Externe, care i-a acuzat pe vameşii moldoveni de încălcare a reglementărilor bilaterale dintre România şi Moldova, referitoare la circulaţia persoanelor. "Este un act împotriva valorilor europene la care aspiră şi Moldova", a declarat ieri ministrul Cioroianu, citat de Reuters.

International Herald Tribune scrie că delegaţiile româneşti care vroiau să ajungă la Chişinău fuseseră invitate de primarul acestui oraş, un politician din opoziţie, ceea ce ar explica gestul grănicerilor moldoveni. Incidentul produs vineri este, însă, doar cel mai recent dintr-o serie începută în 2000, când autorităţile moldovene au refuzat, tip de mai mulţi ani, să aprobe bursele oferite de Ministerul român al Educaţiei şi a solicitat micşorarea numărului acestora.

Un punct dificil al relaţilor româno-moldovene a fost anul acesta, când s-a adus în discţie deschiderea unor birouri consulare temporare la Cahul şi Bălţi. Propunerea, acceptată iniţial de Chişinău, dar refuzată ulterior, a dus la un schimb dur de declaraţii între preşedinţii Traian Băsescu şi Vladimir Voronin.
Mai multe articole despre:
incident Moldova graniţă