MENIU

Premierul unei țări, acuzat de poliție de implicare în asasinarea soţiei

Asasinat la nivel înalt

Premierul unui stat din Africa este acuzat că ar fi implicat direct în asasinarea soției sale.

Şeful poliţiei din Lesotho l-a acuzat pe prim-ministrul Thomas Thabane că este implicat în asasinarea soţiei sale în 2017, potrivit documentelor transmise justiţiei acestei mici ţări din sudul Africii şi consultate luni de France Presse.

Lipolelo Thabane, în vârstă de 58 de ani, a fost împuşcată mortal în iunie 2017, cu două zile înainte de învestitura soţului ei în funcţia de prim-ministru al Lesotho. Cuplul ceruse divorţul în instanţă de mai mulţi ani.

Într-o declaraţie sub jurământ transmisă justiţiei şi obţinută luni de AFP, şeful poliţiei Holomo Molibeli l-a acuzat pe Thabane, în vârstă de 80 de ani, că este "implicat" în această crimă.

Molibeli i-a trimis o scrisoare prim-ministrului la 23 decembrie 2019 în care făcea o actualizare a anchetei.

El face referire în special la un apel telefonic localizat la locul crimei şi efectuat de pe telefonul mobil al lui Thomas Thabane.

În urma acestui raport, premierul l-a demis săptămâna trecută pe şeful poliţiei, denunţând un val de "brutalitate poliţienească" constatată sub ordinele sale din octombrie 2017.

Şeful poliţiei a respins acuzaţiile şi a atribuit demiterea sa anchetei asupra asasinării lui Lipolelo Thabane. "Răspunsul" prim-ministrului "a fost să mă concedieze", a scris el în declaraţia sa sub jurământ.

Holomo Molibeli a sesizat justiţia pentru a obţine anularea demiterii sale, suspendată pe durata procedurii judiciare.

Purtătorul de cuvânt al premierului, Relebohile Moyeye, s-a declarat luni "foarte surprins să vadă o scrisoare pe reţelele sociale pe care prim-ministrul nu a primit-o" şi a refuzat să facă comentarii.

Thomas Thabane s-a recăsătorit la câteva luni după uciderea soţiei sale.

Mai multe articole despre:
lesotho premier prim-ministru crima