MENIU

Premierul Olandei: Țările est-europene trebuie să accepte cote obligatorii de refugiați

Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat, vineri, că cere stabilirea unor cote obligatorii pentru distribuirea refugiaților, afirmând că statele centrale și est-europene, care se opun propunerii, au beneficiat de fonduri importante din partea UE, astfel că acum trebuie să-și asume responsabilități. Mai mult, Rutte a subliniat că "preluarea imigranților nu poate fi făcută doar de un număr limitat de țări" și că "Europa de Vest are nevoie reală de Europa de Est".

"Uniunea Europeană trebuie să ajungă la un acord privind distribuirea obligatorie a refugiaților. Preluarea imigranților nu poate fi făcută doar de un număr limitat de țări. Trebuie să se pună capăt comerțului cu drepturile de azil, cu faptul că imigranții merg doar în țările mai prospere. Este necesar un sistem obligatoriu de distribuire. Europa de Est s-a putut baza, în ultimii zece ani, pe o contribuție importantă din partea Europei. Acum trebuie să preia responsabilități. Fonduri importante au fost investite în economiile din Europa de Est. A fost și în interesul nostru. Acum, Europa de Vest are nevoie reală de Europa de Est", a declarat Mark Rutte.

În urmă cu câteva ore, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat țările central și est-europene care se opun cotelor obligatorii, în materie de imigrație, că ar putea fi depășite în Consiliul UE dacă se va aplica sistemul majorității calificate.

"Nu se poate ca doar Germania, Austria, Suedia si Italia sa suporte singure problema imigrantilor. Nu asa functioneaza solidaritatea. Dacă nu se va putea altfel, vom analiza cu seriozitate folosirea instrumentului majorității calificate", a atras atenția șeful diplomației germane.

Statele central și est-europene - Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia și România - și-au exprimat opoziția față de impunerea cotelor obligatorii privind distribuirea imigranților.

Criza imigranţilor. Summit al liderilor UE, convocat pentru miercuri

 

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat joi convocarea unui summit extraordinar al șefilor de stat și de guvern pentru miercuri, 23 septembrie, 'pentru a discuta despre gestionarea crizei refugiaților', relatează DPA, Reuters și AFP.

Solicitat de Germania și Austria, summitul va avea loc miercuri, începând cu ora locală 18:00 (16:00 GMT), a scris Tusk într-o postare pe Twitter.

Donald Tusk a mai menționat că va vizita o tabără pentru refugiați în cadrul vizitelor sale în Egipt și Iordania din acest weekend și a precizat că va împărtăși concluziile cu liderii UE la summitul extraordinar de miercuri.

Miniștrii de interne din statele UE nu au reușit să ajungă la un acord luni asupra schemei de redistribuire a 120.000 de refugiați propusă de Comisia Europeană, aceștia urmând să se reunească și ei marți, 22 septembrie, în preziua summitului extraordinar la nivel de șefi de stat și de guvern, pentru a discuta din nou.

Donald Tusk anunțase în prealabil că va lua joi o decizie în privința convocării unui summit extraordinar al Consiliului European, după consultări cu statele membre.

Ungaria, Slovacia, Cehia, România și Polonia, toate foste țări comuniste, sunt principalele oponente ale cotelor obligatorii, argumentând că acestea ar atrage mai mulți migranți în Europa și le-ar afecta din punct de vedere social, întrucât nu sunt obișnuite cu o migrație la scară mare.

Pe de altă parte, Germania și Franța, principalele state destinatare ale solicitanților de azil, s-ar putea opune unui sistem bazat pe cote voluntare, întrucât cel mai probabil vor ajunge să primească mai mulți refugiați decât prevăd cotele obligatorii, notează Reuters.

Criza imigranţilor. Demisie la nivel înalt, în Germania