MENIU

Președintele Consiliului European: Sancțiunile economice împotriva Rusiei ar trebui menținute

<p>Președintele Consiliului European: Sancțiunile economice &icirc;mpotriva Rusiei ar trebui menținute&nbsp;</p>

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, luni, în cadrul unui interviu, că sancțiunile economice europene împotriva Rusiei ar trebui menținute, după luna iulie, atunci când acestea expiră, informează AFP, citată de Agerpres.

"Pentru a-i sprijini pe Merkel, Hollande și acordurile de la Minsk, este nevoie cel puțin să se mențină sancțiunile existente. Dacă UE ar reduce dispozitivul în această vară, relația transatlantică ar intra într-un stadiu foarte critic", a adăugat Tusk, la o săptămână după o vizită la Washington pe 9 martie.

Totodată, Tusk a ținut să precizeze că președintele Barack Obama i-a comunicat că menținerea sancțiunilor îi va convinge să rămână împreună împotriva Rusiei. 

"Președintele Barack Obama a fost foarte clar atunci când m-a primit în urmă cu câteva zile la Casa Albă: SUA pot accepta acordurile de la Minsk, însă menținerea sancțiunilor îi va convinge că rămânem împreună (împotriva Rusiei). Fără presiune, punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk este irealizabilă", a adăugat Tusk, întrebat în legătură cu necesitatea ca Ucraina să recâștige controlul la frontiera cu Rusia.

Pe de altă parte, Donald Tusk a anunțat că nu va participa la ceremoniile care vor marca 70 de ani, de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, prevăzute să aibă loc la Moscova, în luna mai.

Țările UE sunt împărțite cu privire la necesitatea de a extinde sau nu la summitul de joi sancțiunile economice împotriva Rusiei, care expiră în luna iulie.
Rusia este acuzată de Occident că îi susține cu arme și soldați pe separatiștii proruși din estul Ucrainei, acuzații pe care Moscova le respinge ferm.