MENIU

Poşta Britanică, anchetată pentru că a acuzat peste 700 de angajaţi de furt - Unii dintre ei s-a sinucis, alții au ajuns după gratii

Poşta Britanică, anchetată pentru că a acuzat peste 700 de angajaţi de furt/ Foto: Profimedia

Anchetă uriașă de fraudă la Poşta Britanică, după ce sute de angajaţi ai instituției au fost acuzaţi pe nedrept că au furat bani. De fapt, de vină era o eroare a sistemului informatic.

Poliţia Metropolitană a anunţat că investighează "potenţiale infracţiuni de fraudă care decurg din aceste urmăriri penale", legate de banii pe care Poşta i-a primit "ca urmare a urmăririlor penale sau a acţiunilor civile" împotriva lucrătorilor poştali acuzaţi, relatează News.ro care citează AP.

Poliţia investighează, totodată, potenţiale infracţiuni de sperjur şi influenţarea cursului justiţiei în legătură cu investigaţiile şi urmăririle penale efectuate de Poşta Britanică.

În perioada 1999-2015, peste 700 de şefi de unităţi poştale au fost acuzaţi de furt sau fraudă, deoarece computerele au indicat în mod eronat că lipsesc bani. Mulţi au fost ruinaţi financiar după ce au fost obligaţi să plătească sume mari către companie, iar unii au fost condamnaţi şi trimişi după gratii. Câţiva s-au sinucis.

Adevăratul vinovat era un sistem de contabilitate computerizat defectuos numit Horizon, furnizat de firma japoneză de tehnologie Fujitsu, care a fost instalat în oficiile poştale locale în 1999.

Poşta Britanică a susţinut mulţi ani că datele din Horizon sunt sigure şi i-a acuzat pe directorii de oficii de lipsă de onestitate atunci când sistemul a arătat că lipsesc bani.