MENIU

Polonia şi Germania au rămas fără petrol rusesc

Polonia şi Germania au din nou probleme din cauza alimentării cu petrol din Rusia. Azi-noapte, conducta Drujba s-a închis, fără explicaţii. Pentru că întreruperea a avut loc la graniţa dintre Polonia şi Belarus, oficiali de la Varşovia au cerut explicaţii autorităţilor de la Minsk.

Comisia Europeană s-a implicat imediat în soluţionarea incidentului şi a solicitat Rusiei şi Belarusului să explice întreruperea furnizării petrolului către Polonia şi alte state membre.

Ministrul polonez al Economiei a declarat că întreruperea livrărilor are legătură cu disputa dintre Federaţia Rusă şi Belarus privind aplicarea unor taxe.

Autorităţile de la Minsk au impus, săptămâna trecută, în mod unilateral, o taxă de tranzit exporturilor de petrol rusesc prin conducta Drujba, ca răspuns la decizia Moscovei de a aplica taxe vamale la exporturile petroliere către această ţară.

O acuzaţie dură a fost lansată, însă, astăzi, de societatea rusă Transneft care a anunţat că Belarusul fură petrol rusesc din conducta Drujba. Potrivit preşedintelui companiei Transneft, în două zile au fost furate 80.000 de tone de petrol.

Rusia exportă zilnic două milioane de barili de petrol spre Europa Centrală, prin conducta Drujba. Germania şi Polonia sunt principalii beneficiari.

Preţul petrolului a urcat, astăzi, spre 57 de dolari pe baril, după ce Rusia a întrerupt exportul de petrol prin oleoductul Drujba.
Mai multe articole despre:
petrol Rusia Germania Polonia Drujba