MENIU

Polonia: NU păcăliţi poporul britanic în legătură cu problema apartenenţei la Uniunea Europeană

Poporul britanic trebuie informat pentru a fi conştient de consecințele devastatoare ale ieșirii din Uniunea Europeană. Britanicii să nu creadă că vor avea numai avantaje și că nu vor exista și costuri în urma unui asemenea pas, a declarat un înalt official polonez.

Dacă liderii politici nu vor informa, din timp, poporul britanic în legătură cu toate implicaţiile referendumului privind apartenența la blocul comunitar, mulți vor vota pentru ieșirea din UE, fără a fi conștienți de consecințele devastatoare ale acestei decizii, a afirmat secretarul de stat polonez pentru afaceri europene, Rafal Trzaskowski, după o întrevedere cu premierul britanic David Cameron la Varșovia.

Oficialul polonez și-a reiterat refuzul țării sale de a accepta principala revendicare a lui Cameron, și anume ca imigranții din UE să nu beneficieze de ajutoare sociale decât după cel puțin patru ani de la sosirea în Regatul Unit, relatează “The Guardian”, citat de Agerpres.

Rafal Trzaskowski a atras totodată atenția că, dacă va părăsi UE, Marea Britanie nu va mai fi un jucător important în Europa și în lume. El a avertizat că cetățenii britanici vor pierde posibilitatea de a călători atât de liber pe cât o fac acum, de a lucra și cumpăra locuințe în alte țări din UE, iar companiile britanice se vor confrunta cu noi probleme, din moment ce Regatul Unit nu va mai putea să influențeze regulile privind piața unică.

Oficialul polonez a mai afirmat că toți liderii europeni vor ca Marea Britanie să rămână în UE, dar nu și dacă acest lucru înseamnă a submina principiile comunitare, cum ar fi cel privind libertatea de mișcare a forței de muncă.

"Nimeni din Europa nu spune: 'Nu ne pasă, plecați sau rămâneți'. Noi spunem: 'Băieți, ok, câteva din temerile voastre sunt justificate, ar trebui să se țină cont de câteva din sensibilitățile și idiosincrasiile voastre, chiar dacă, pentru noi, ar putea părea ciudate. Ar trebui să vorbim despre ele. Nu vrem să vă spunem: 'Plecați'. Dar nu putem să punem sub semnul întrebării bazele integrării, deoarece ar avea consecințe ample", a declarat Rafal Trzaskowski.

Întrebat dacă se teme că populația din Marea Britanie ar putea vota pentru ieșirea din UE, el a precizat că acest lucru depinde de cum va fi prezentat totul de către partidele politice și de cum va fi descrisă alternativa. "Dacă Marea Britanie va ieși din UE, își va reduce rolul. Nu încerc să dau lecții. Dar cred că trebuie să fim sinceri cu poporul britanic atunci când vorbim de viitorul său în Uniunea Europeană. Multă lume din Europa vrea să fie înțelegătoare, dar dacă solicitările sunt extreme, nu vor fi îndeplinite", a adăugat oficialul polonez.

"Nu poți să te bucuri de toate avantajele și să uiți de costuri. Marea Britanie va trebui să contribuie în continuare la bugetul UE, la fel cum fac Elveția și Norvegia. Nu va avea nicio influență asupra deciziilor, dar, cu toate acestea, va trebui să se supună tuturor regulilor. Londra nu va mai fi acel loc atrăgător pentru mișcarea capitalurilor, deoarece legăturile cu Europa nu vor mai fi așa de strânse", a mai avertizat Rafal Trzaskowski.

Premierul britanic David Cameron, reales în funcție la 7 mai, s-a pronunțat pentru o reformă a relațiilor dintre țara sa și Uniunea Europeană înainte de organizarea până la finalul lui 2017 a unui referendum privind apartenența Marii Britanii la forul comunitar.

Sprijinul electoratului britanic pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană a crescut la 55%, cu 9% mai mult decât în urmă cu doi ani, relevă un sondaj recent realizat de centrul de studii sociologice Pew. Potrivit studiului, doar 36% dintre britanici susțin ieșirea țării lor din UE.