MENIU

Politician francez:Fără un dialog fructuos cu Rusia, nu vom rezolva problemele din Orientul Mijlociu

Deputata Valerie Pecresse, în cadrul Adunării Naționale din partea partidului "Republicanii" al lui Nicolas Sarkozy, a avertizat, joi, că renunțarea la livrarea către Rusia a celor două portelicoptere Mistral, pe care le-a comandat aceasta, va costa Franța foarte mult, în contextul în care "niciuna dintre problemele importante din lume nu va putea fi reglementată fără relații normale și un dialog fructuos cu Rusia". 

"Partidul 'Republicanii' a cerut înființarea unei comisii de anchetă pentru clarificarea costurilor reale ale acestei afaceri cu navele Mistral. În acest dosar este absolut necesar ca informațiile să fie aduse la cunoștința publicului larg. Este clar că renunțarea la livrarea navelor Mistral către Rusia va costa Franța o sumă foarte mare de bani. Mai mult decât atât, prețul va fi extrem de mare pentru Franța nu doar din punct de vedere financiar-economic, ci și din punct de vedere diplomatic", a subliniat Pecresse, care anterior a ocupat funcțiile de ministru pentru Buget și al Învățământului.

În acest context, deputata franceză a declarat că "este extrem de îngrijorată de deteriorarea relațiilor dintre Franța și Rusia".

"Nu trebuie uitat că niciuna dintre problemele importante din lume, în special în Orientul Mijlociu, nu va putea fi reglementată fără relații normale și un dialog fructuos cu Rusia. Referitor la importanța pentru Franța a unor bune relații cu Rusia este suficient să ne amintim că embargoul introdus de ea pentru producția agroalimentară franceză este unul dintre motivele acestei situații dificile în care se află astăzi fermierii francezi", a subliniat Pecresse.

Navele militare franceze Mistral, dorite de Canada, Egipt, Arabia Saudită și alte șapte țări

 

Declarațiile deputatei franceze au fost prilejuite de un articol publicat, miercuri, în Le Canard enchaine. Potrivit datelor prezentate în articol, renunțarea la livrarea de nave Mistral va costa Franța cel puțin 2 miliarde de euro, în timp ce ministrul Apărării francez, Jean-Yves Le Drian, afirma că suma va fi mai mică de suma inițială la care s-a ridicat contractul pentru nave, adică 1,2 miliarde de euro.

Noile date privind dosarul Mistral au stârnit o serie de comentarii nu doar în mass-media locale, ci și din partea reprezentanților opoziției politice.

Vânzarea navelor Mistral către Rusia a făcut obiectul unui contract încheiat în iunie 2011, în mandatul lui Nicolas Sarkozy. Contractul a fost suspendat, la presiunea NATO, după ce Rusia a anexat Crimeea.

Hollande, despre navele de război Mistral: Am ajuns la un bun acord cu Putin