MENIU

Plahotniuc și Șor și-au finanțat campaniile electorale din banii scoși ilegal din MAIB. Cine din conducerea băncii a permis săvârșirea infracțiunii?

Campaniile electorale ale Partidului Democrat din Moldova și Partidului Politic Șor, la alegerile parlamentare din 2019, au fost finanțate din banii scoși ilegal din MAIB. 

Vorbim despre 9,5 milioane euro, acordate sub formă de credit companiei lui Vladimir Plahotniuc Gemeni S.A. Ulterior, întreaga sumă a fost scoasă în cash din bancă de către compania lui Ilan Șor Ground Avia Partener S.R.L., scrie realitateadinmoldova.md. Operațiunile ilegale au fost permise și acoperite de către Vasile Tofan, reprezentantul unuia dintre acționarii MAIB – fondul de investiții Horizon Capital, și membru al Consiliul de administrare al băncii. Dezvăluirea a fost făcută de Cristian Mihai (Rizea) în episodul 228 al emisiunii „Spovedania lui Rizea” pe paginile “Spovedania lui Rizea” de pe YouTube și Facebook și pe canalul de Telegram „Moldova, Rizea și Poporul”, prezentând dovezi incontestabile.

Crearea condițiilor prielnice pentru desfășurarea acțiunilor ilegale descrise au început în ianuarie 2019. MAIB a deschis conturi bancare pentru compania din Cipru Kroniaco Managament LTD, care-l avea în calitate de beneficiar efectiv pe cetățeanul României – Chiriac Gheorghe-Cezar. Aici au fost transferate sume deosebit de mari de la companiile din Singapore și Hong Kong, cu risc înalt de spălare de bani – Leader Inc Limited și Technon Limited. Ulterior, a fost demonstrat ca Vladimir Plahotniuc a fost beneficiarul real al acestora.

“Conform cerințelor Băncii Naționale a Moldovei, băncile din Republica Moldova trebuie să verifice orice client nou, inclusiv să stabilească beneficiarul real al companiei. MAIB acceptat însă deschiderea conturilor pentru compania cipriotă a lui Plahotniuc, a tăinuit datele despre beneficiarul real al companiei, care era Vladimir Plahotniuc, și a acceptat intrarea în cont a banilor, fără a aplica măsuri de verificare. Anume fondul Horizon Capital, unul dintre noii acționari ai MAIB, era responsabil de segmentul „Operațiuni” al băncii, și trebuia să nu admită aceste activități”, a explicat Cristian Mihai (Rizea).

La începutul lunii februarie 2019, MAIB, controlată de către Vasile Tofan prin intermediul Consiliului de administrație, a acordat companiei controlate de către Vladimir Plahotniuc – Gemeni S.A. un credit în valoare de 9,5 milioane de euro, pe un termen de 8 ani, pentru achiziționarea părții sociale în mărime de 100% din capitalul social al firmei Aeroport Catering SRL. În calitate de gaj, MAIB a acceptat bunurile imobile ale Gemeni S.A. și activele Aeroport Catering S.R.L. Gemeni S.A. a transferat cei 9,5 milioane de euro companiei controlate de Ilan Șor – Ground Avia Partener S.R.L., aceasta fiind fondatoarea Aeroport Catering S.R.L. Ulterior, cele 9,5 milioane de euro au fost declarate dividende și scoase în cash de către Ilan Șor.  

Tranzacțiile bancare desfășurate de Gemeni S.A. prin conturile de la MAIB au avut un alt scop decât cel declarat oficial. Cu 7 zile înainte să cumpere Aeroport Catering S.R.L, aceasta a devenit o companie de valoarea 0! Toate activele au fost înstrăinate, iar contractul pentru servicii în aeroport a fost transmis companiei Aerofood SRL. După ce a primit banii de la Gemeni SA, Aeroport Catering S.R.L  i-a scos în cash din MAIB!

„Acordarea creditului către Gemeni S.A., afiliată lui Plahotniuc, și scoaterea în cash a mijloacelor financiare au avut loc în perioada campaniei electorale pentru alegerile Parlamentare din Republica Moldova, la care a participat și Partidul Democrat din Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc. Anume acesta a fost scopul tranzacției – de a finanța campaniile electorale ale PDM și Partidului Politic Șor, și de a întreține regimul politic instituit în Republica Moldova de către Vladimir Plahotniuc și a partidelor satelite. Repet, ilegalitățile au fost comise  prin intermediul MAIB și cu suportul conducerii MAIB, inclusiv cu implicarea directă a lui Vasile Tofan. El reprezintă interesele grupărilor oligarhice din Moldova, face lobby în favoarea Horizon Capital, în detrimentul bugetului țării, divulgă informații confidențiale din activitatea MAIB și ședințele Consiliului de administrație al băncii”, a precizat Cristian Mihai (Rizea).

Mai multe articole despre:
Vladimir Plahotniuc Cristian Rizea