MENIU

Peste un sfert din populaţia Bosniei-Herţegovina este afectată de inundaţii

Inundaţiile dim Bosnia afectează un sfert din populaţia ţării

Bilanţul inundaţiilor din Balcani a ajuns la 45 de morţi, în timp ce există temeri privind că o nouă creştere a nivelului apelor râului Sava va ameninţa noi localităţi din Serbia şi Bosnia, relatează AFP.

Peste 25 la sută dintre cei aproximativ patru milioane de locuitori ai Bosniei-Herţegovina sunt afectaţi de inundaţiile din ultimele zile, anunţă ministrul de Externe de la Sarajevo, Zlatko Lagumdzija, citat de AFP.

"Un sfert din populaţia ţării este afectată de inundaţii, iar un milion de persoane nu au apă potabilă", a adăugat şeful diplomaţiei bosniace.

"Daunele sunt uriaşe. Singura diferenţă faţă de război este că numărul morţilor este mai mic", a spus ministrul, referindu-se la războiul din perioada 1992-1995, soldat cu 100.000 de morţi.

Bilanţul inundaţiilor din Balcani a ajuns la 45 de morţi, în timp ce există temeri privind că o nouă creştere a nivelului apelor râului Sava va ameninţa noi localităţi din Serbia şi Bosnia, relatează AFP.

Între timp, echipele de salvare au mai descoperit o victimă la Samac, unde alte două persoane sunt date dispărute, a anunţat Savo Minic, primarul localităţii din nordul Bosniei.

Oraşul, de unde au fost evacuaţi aproape în totalitate cei 26.000 de locuitori, se află în continuare sub ape, situaţie înregistrată în zeci de localităţi din nord-estul Bosniei.

Râul Sava a inundat mai multe sate din această regiune, unde 6.000 de persoane au fost evacuate.
Sinistraţii au relatat că nivelul apelor a ajuns la trei metri. În oraşul Bijeljina, a fost cerut ajutorul voluntarilor pentru a întări digurile cu saci de nisip.

Între timp, nivelul apelor a început să scadă la Maglaj şi Doboj, care au fost inundate în totalitate.
În Serbia, digurile ridicate de mii de voluntari în noaptea de duminică spre luni, de-a lungul râului Sava, la Sabaci, Sremska Mitroviţa şi în jurul centralei termice Nikola Tesla au rezistat, a anunţat postul de televiziune naţional RTS.
Situată în apropiere de Obrenovaci, unul dintre cele mai afectate oraşe din Serbia în urma inundaţiilor, centrala termică acoperă 50 la sută din consumul naţional de electricitate.

Ministrul sârb al Energiei, Aleksandar Antici, a apreciat că protejarea centralei este "crucială" pentru stabilitatea sistemului energetic al ţării.

Peste 25.000 de persoane au fost evecuate din numeroase localităţi din Serbia, în urma inundaţiilor.
Sinistraţii au fost găzduiţi în centre speciale, inclusiv la Belgrad, unde primesc ajutor din partea voluntarilor din Crucea Roşie.

Între timp, ajutorul internaţional continuă să sosească în Serbia şi Bosnia.
Un avion al Naţiunilor Unite a aterizat luni dimineaţă la Belgrad, iar o echipă de salvatori francezi a ajuns în noaptea de duminică spre luni în capitala Serbiei.

Mai multe articole despre:
inundaţii apă potabilă Bosnia