MENIU

Peste 750 de camioane românești, blocate în Grecia și Bulgaria! Se cere intervenția lui Costescu

Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) solicita intervenția rapidă a Ministerului Afacerilor Externe în problema cauzată transportatorilor români de grevagenerală din Grecia. FORT arată că peste 750 de camioane sunt blocate în Grecia și Bulgaria în acest moment.

“Au trecut 3 săptămâni de când tot fluxul comercial de transport rutier este dat peste cap pe ruta Italia – Grecia – Bulgaria – România și retur, iar camioanele românești sunt blocate în trafic atât în Grecia, cât și în Bulgaria, fără ca cineva să se intereseze de soarta șoferilor care sunt într-o situație disperată, neavând la dispoziție condiții de hrană sau de igienă personală și mai ales neavând nicio informație care să îi pună în situația unor estimări legate de program”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă de FORT ministrului de Externe.

Aceștia solicită, totodată, Inspectoratului de Control (ISCTR) “să trateze cu celeritate respectarea timpilor de conducere și de odihnă în cazul conducătorilor auto profesioniști ce au tranzitat această rută, deoarece înregistrările tahograf sunt total date peste cap”.

FORT susține că îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât majoritatea mărfurilor ce tranzitează aceste rute sunt mărfuri perisabile, cu termen de valabilitate redus, fapt ce pune în dificultate respectarea contractelor de către transportatori și poate genera și alte pierderi la nivelul acestui sector de activitate.

Potrivit scrisoarei deschise, în acest moment peste 750 de camioane de mare tonaj se află blocate în această situație, iar perspectivele sunt și mai sumbre, având în vedere ultima poziționare a bulgarilor care vor aplica, conform anunțului de astăzi, o măsură similară de protest în replică la acțiunea din Grecia.

Reprezentantii FORT au tinut permanent legatura cu Ministerul Afacerilor Externe, respectiv cu Consulatul, insa se pare ca informatiile catre transportatorii romani nu sunt prezentate in timp real si ii pun pe acestia in dificultate.

“Consideram ca se impune constituirea unei celule de criza pentru aceasta situatie si va rugam sa dispuneti toate masurile pentru asigurarea informarii transportatorilor autohtoni, utilizand toate canalele de comunicare cu patronatele din domeniu”, se mai arată în scrisoare.

 

Mai multe articole despre:
MAE Dan Costescu camione