MENIU

Pentagon: Coaliția a bombardat instalații de arme chimice ale SI

Coaliția internațională contra grupării Statul Islamic a bombardat instalații de arme chimice ale jihadiștilor, pe baza informațiilor obținute de la un cadru al SI capturat de forțele americane, a confirmat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului Peter Cook, informează AFP și Reuters.

Coaliția "a efectuat mai multe lovituri aeriene care au perturbat și degradat capacitatea SI de a produce arme chimice", a declarat purtătorul de cuvânt într-un briefing de presă la Pentagon, scrie Agerpres.

Coaliția a putut să efectueze aceste lovituri după informațiile furnizate de "acest individ", un specialist în arme chimice al SI recent capturat de forțele speciale americane, a precizat Cook.

"Noi credem că informațiile pe care le-am putut obține ne vor permite să efectuăm operațiuni suplimentare", a mai precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de Reuters.

Suleiman Daoud al-Bakkar, alias Abu Daoud, era "emirul SI pentru fabricarea armelor chimice și tradiționale", a adăugat Cook.

El a fost capturat săptămâna trecută în Irak, potrivit unui responsabil militar american.

El a fost transferat miercuri autorităților irakiene după ce a fost interogat de forțele speciale americane, a precizat Cook.

În februarie, coordonatorul agențiilor de informații americane James Clapper și directorul CIA John Brennan au acuzat pentru prima dată în mod deschis SI că a utilizat arme chimice în Irak și Siria, mai ales gaz muștar.

Gazul de muștar — care provoacă suferințe respiratorii, orbire de moment și bășici foarte dureroase — a fost folosit pentru prima dată de germani în Belgia în 1917. El a fost interzis de ONU în 1993, amintește France Presse.

Suleiman Daoud al-Bakkar a fost capturat de o unitate a forțelor speciale americane numită ETF ("Expeditionary Targeting Force"), recent desfășurată de SUA în Irak și având ca misiune să captureze sau să ucidă cadre ale SI și să obțină informații.

Mai multe articole despre:
arme chimice ISIS