MENIU

Parlamentul European vrea să modifice regulile în privița refugiaților

<p>Numărul refugiaţilor care vor să intre ilegal &icirc;n Rom&acirc;nia a crescut.ANUNŢUL poliţiştilor de frontieră</p>

Parlamentul European a adoptat joi o propunere de reformare a regulilor de primire a refugiaților care solicită azil, astfel încât fiecare stat să aibă cote bine stabilite, informează AFP.  

Decizia a fost luată pentru a ușura, în viitor, presiunea care cade asupra țărilor din prima linie în calea refugiaților Italia și Grecia. În 2015, cele două state au fost nevoite să facă față exodului a peste un milion de oameni.

Noul mecanism de repartizare "permanent și automat' ar urma să înlocuiască actualul 'regulament Dublin', care desemnează prima țară de intrare în UE drept principal responsabil în cazul unei cereri de azil.

Dacă propunerea comisiei de specialitate trece și de plenul Parlamentului European, va deveni o poziție de negocier cu fiecare stat membru al Uniunii.

Pe de altă parte, Consiliul European este încă departe de a fi adoptat o poziție comună, pentru că majoritatea statelor refuză principiul unui mecanism permanent și automat, Mai mult, țări precum Ungaria și Polonia exclud categoric ideea de a primi solicitanți de azil, chiar și în situație de criză majoră.


 

Mai multe articole despre:
refugiaţi criză