MENIU

Zelenski, DISCURS copleșitor, în Parlamentul European: Nimeni nu va reuși să intervină în lupta noastră pentru LIBERTATE. Nu vom fi înfrânți!

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Ședință extraordinară, la această oră, la Parlamentul European. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut un discurs la finalul căruia parlamentarii s-au ridicat în picioare și au aplaudat minute în șir. "Luptăm pentru a fi membri cu drepturi egale în Europa", a spus Zelenski.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se adresează plenului Parlamentului European în cadrul dezbaterii de astăzi privind invadarea Ucrainei de către Rusia. 

Iată principalele declarații ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski:

Este un preț extrem de mare, mii de oameni au fost omorati deja. Sunt 5 zile de invazie totala din partea Federatiei Ruse.

Suntem in fata realitatii. Oamenii sunt omorati, trebuie sa ne confruntam cu aceasta realitate.

Foarte des, noua ne place sa spunem ca o sa reusim, ca vom depasi ce e dificil. Sunt convins ca vom invinge. Noi avem un proverb in care vorbim despre alegerea noastra europeana. Aceasta a ramas in picioare. As dori din partea dvs. catre noi sa auzim mereu asta: alegerea europeana a Ucrainei trebuie sa ramana in picioare.

In pauzele putine dintre atacurile aeriene si balistice ne gandim la aceasta speranta. Harkov a fost lovit puternic. Foarte mlti rusi locuiesc acolo, au fost prietenosi cu noi. Tinerii nostri sunt inteligenti. Avem 20 de facultati acolo. Piata cea mai mare din Ucraina, Piata Libertatii, este cea mai mare piata din Europa. Dimineata, două rachete au lovit piata, zeci de oameni au fost ucisi.

Continuam sa ne luptam pentru tara noastra.

Luptam in continuare. Este o lupta pentru supravietuire.

Astazi aratam lumii cine suntem. UE va fi mai puternica cu noi. Dar si Ucraina fara Europa va fi singura.

Demonstrati-ne ca nu ne veti abandona, ca sunteti cu adevarati europeni, si atunci viata va invinge asura mortii si lumina asupra intunericului.

Președinta PE, Roberta Metsola, a deschis dezbaterea la ora locală 12.30 (13.30 ora României).

Eurodeputații în Parlamentul European vor asculta și opiniile președinților Consiliului și Comisiei, Charles Michel și Ursula von der Leyen, precum și ale șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, înainte de a face evaluarea atacurilor rusești.