MENIU

Liderul Platformei DA, despre parcursul european al R. Moldova: "Punem batista pe țambal"

Liderul Platformei DA și al partidului născut din această mișcare, Andrei Năstase, susține că dacă va ajunge în Parlament va pune batista pe țambal cu privire la vectorul geopolitic, notează Deschide.md. Declarațiile au fost făcute la emisiunea ÎN PROfunzime de la Pro TV și au fost interpretate de unele publicații de peste Prut ca o dorință de suspendare a integrării europene a Republicii Moldova. Năstase a respins această interpretare.

"Se pune batista pe țambal cu privire la vectorul geopolitic pentru o perioadă de un an. Igor Dodon a vorbit de un an jumătate. După asta curățim CCA-ul, CEC-ul și alte instituții-cheie, după care revenim la geopolitică", a declarat Andrei Năstase. Iar Renato Usatîi a propus în direct la emisiune ca această perioadă să fie prelungită până la doi ani.

”Da, și după asta Năstase, dacă vrea, se duce cu UE, Dodon, dacă vrea - cu rușii, da' eu, mai simplu oleacă: eu îs băiat de-al nostru, de la Fălești, și eu am să fiu cu poporul”, a continuat Renato Usatîi.

"Care este problema că noi ne-am aliat împotriva oligarhiei? Noi avem o putere suplimentară. Trebuie să ne consolidăm forţele, de-i dat jos şi gata", a declarat Igor Dodon.

Întrebat dacă va fi suspendat, sau nu, Acordul de Asociere o dată cu venirea lor la Guvernare, Usatîi a răspuns: Nu suspendăm nimic, nu ne trezim noi iar cu Maidanuri, dar cetățenii și noi care pretindem la anumite funcții suntem obligați să fim slugi propriului popor, nu să mergem n Uniunea Vamală că Usatîi are companie la Moscova, sau în Elveția că Dodon are companie acolo. Poziția mea este că trebuie să mergem acolo unde vor dori 2/3 din cetățenii RM.

Andrei Năstase a intervenit ulterior pe Facebook pentru a clarifica afirmațiile sale. 

"Protestez a mia oară față de maniera iresponsabilă în care unele redacții din trustul lui Plahotniuc sau finanțate ocult de acesta denaturează afirmațiile mele din diverse emisiuni la care particip ca invitat.

Ultima ispravă s-a petrecut acum câteva ore, când publika.md, hotnews.md, mesaj.md și deschide.md pretind că aș fi spus că, odată "ajunsă la putere", Platforma Demnitate și Adevăr ar opri precesul integrării europene.
Stați puțin. Înainte de toate, noi nu ne visăm deja acolo, iar asta nu depinde decât de cetățenii Republicii Moldova. Iar ce ține de declarațiile mele vizavi de Acordul de Asociere, dialogul in emisiunea de la PRO TV a fost următorul:

L. Bogza: Ce facem cu Acordul de Asociere?
A. Năstase: Îl implementăm.

Să traducem pentru presa lui Plahotniuc: în secunda în care acest lucru este posibil, Platforma Demnitate și Adevăr va pune în aplicare Acordul de Asociere, pe care Plahotniuc și aliații săi politici l-au îngropat. Nu ne puteți prosti și manipula nici pe noi, și nici cancelariile occidentale cu falsurile voastre grosolane de mercenari la punga oligarhului!

UE, FMI, Banca Mondială au întrerupt relațiile cu Moldova înca din iunie-iulie 2015, tocmai din cauza corupției și a instabilității politice generate de Plahotniuc, nu de Platforma Demnitate și Adevăr.

Ce am spus este corect. Astăzi, trebuie ca Platforma Demnitate și Adevăr să vină să implementaze Acordul de Asociere cu UE pentru că regimul Plathoniuc a compromis vectorul european din politica moldovenească, a dus țara în corupție, saracie și o mizerie de nedescris. Platforma Demnitate și Adevăr este printre puținele forțe politice pro-europene care pot salva și continua procesul de integrare în Uniunea Europeană, dacă poporul va decide că îi reprezentăm. Dar astfel de discuții sunt premature. Prioritatea actuală este acordarea dreptului democratic fiecărui cetățean de a avea ocazia să-și aleagă singur cine consideră el că îl reprezintă mai mult, fie el X, Y, Z.

Platforma Demnitate și Adevăr este, cu siguranță, ferm pro-UE", a spus Năstase.