MENIU

Papa Francisc, mesaj de forță către Vladimir Putin - A comparat războiul Rusiei în Ucraina cu Holocaustul - Ce spune despre naziști

Papa Francisc

Papa Francisc avertizează că istoria se repetă în cazul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Suveranul pontif își intensifică retorica asupra invaziei Rusiei, comparată recent cu genocidul sovietic. Papa Francisc nu a ezitat să compare războiul din Ucraina cu Holocaustul, amintind de planul de exterminare al naziștilor din Al Doilea Război Mondial.

Papa Francisc a comparat miercuri războiul dus de Rusia contra Ucrainei cu „operaţiunea Reinhardt”, planul de exterminare pus în practică de nazişti împotriva evreilor polonezi în Al Doilea Război Mondial, transmite agenţia de presă ANSA, potrivit agerpres.ro.

Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioși să se roage Maicii Domnului să-i mângâie pe toți cei care suferă de brutalitatea războiului , și mai ales pentru „Ucraina chinuită”.

În timpul Audienței generale săptămânale, Papa Francisc a declarat că „istoria se repetă astăzi!”, adresându-se pelerinilor polonezi prezenți. Acesta s-a referit la comemorarea de la începutul săptămânii privind „Operațiunea Reinhardt” (Einsatz Reinhardt), planul de exterminare realizat de naziști împotriva evreilor polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, amintește vaticannews.va.

„În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, această operaţiune a condus la exterminarea a aproape două milioane de persoane, majoritatea de origine evreiască. Fie ca amintirea acestui eveniment oribil să dea naştere unor decizii şi acţiuni pentru pace. Istoria se repetă. Vedem ce se întâmplă acum în Ucraina. Să ne rugăm pentru pace”, a spus suveranul pontif.

Aplicarea „operaţiunii Reinhardt” în 1942 şi 1943 în taberele de exterminare de la Belzec, Sobibor şi Treblinka a dus la uciderea a circa 1,7 milioane de evrei şi a unui număr necunoscut de polonezi, romi şi prizonieri de război sovietici.

Rusia a declanşat în 24 februarie războiul în toată Ucraina. Moscova își numește invazia neprovocată şi nejustificată „operaţiune militară specială de denazificare” şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.