MENIU

Orban, acuzat ca e Moș Crăciun pentru Putin. "Nu putea să-i facă un cadou mai frumos” decât blocarea ajutorului pentru Ucraina

Premierul Ungariei, Viktor Orban (FB)

Oficialii UE au lansat un tir de critici la adresa premierului ungar Viktor Orban, după ce țara sa a blocat, prin veto, un ajutor european de 18 miliarde de euro pentru Ucraina. "Orban nu i-ar fi putut oferi lui Putin un cadou mai frumos”, Budapesta "ia ostatice fondurile pentru spitalele ucrainene”, "Obstrucționism cinic” sunt câteva dintre reacțiile la adresa lui Orban.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat reporterilor că UE trebuie să își respecte promisiunile față de Ucraina.

 

„Ucraina este o țară aflată în război. Are nevoie disperată de sprijinul nostru și nu putem permite ca un stat membru să deraieze sau să întârzie acest sprijin financiar”, a declarat acesta, potrivit The Guardian.

 

Anterior, guvernul de la Budapesta a fost acuzat că „ține ostatice” fondurile pentru spitalele ucrainene și de „obstrucționism cinic”, prin blocarea celor 18 miliarde de euro care ar urma să ajute Ucraina să  depășească perioada extrem de grea a iernii.

 

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a declarat că veto-ul maghiar a fost dezamăgitor, adăugând că „este greu de privit acest lucru ca fiind altceva decât obstrucționism cinic”.

 

De altfel, înalții funcționari UE au promis că Ucraina va primi un ajutor financiar de 18 miliarde de euro, în ciuda opoziției Ungariei. 

 

Demersul guvernului Orbán este considerat în general ca o încercare de a obține o influență în disputele separate privind accesul Ungariei la fonduri UE în valoare de 13 miliarde de euro.

 

Ungaria, care a înfuriat alte state membre prin criticile sale ascuțite la adresa sancțiunilor UE împotriva Rusiei, ar putea avea acum dificultăți în deblocarea fondurilor UE.

 

Mai multe articole despre:
orban ajutor Ucraina rusia UE ajutor 18 miliarde