MENIU

Oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov vrea să-i dea în judecată pe ruși pentru că i-au distrus combinatul Azovstal

Uzina Azovstal / Foto: Profi Media

Oligarhul ucrainean Rinat Akhmetov intenționează să meargă în justiție și să recupereze 20 de miliarde de dolari din Rusia, cu titlu de compensații pentru prejudiciul cauzat întreprinderilor sale. Printre acestea se află și bastionul rezistenței ucrainene, combinatul Azovstal.

Omul de afaceri a remarcat că mai multe dintre fabricile sale au fost parțial sau complet distruse în timpul războiului, inclusiv Azovstal din Mariupol, Combinatul siderurgic Mariupol Ilici., Avdiivka Coke (regiunea Donețk), Lugansk TPP în orașul Shchastya și „zeci de infrastructură industrială și instalații de energie verde”.

„Valorificarea acestor facilități înainte de începerea războiului se ridica la zeci de miliarde de dolari.Cu siguranță, vom depune reclamații împotriva Federației Ruse și vom cere despăgubiri corespunzătoare pentru toate pierderile și afacerile pierdute. Lucrări juridice minuțioase cu privire la aceste probleme sunt deja desfășurate în mod activ. Vom depune reclamații în toate cazurile internaționale și naționale”, a declarat Ahmetov.

Oligarhul a precizat că suma de 17-20 de miliarde de dolari este pierderea din distrugerea a doar două întreprinderi: uzina Ilici și Azovstal -  acolo erau produse anual 10 milioane de tone de oțel. Valoarea finală a despăgubirii va fi calculată ulterior și indicată în cerere.

După încheierea războiului, miliardarul intenționează să ajute la refacerea Ucrainei. Potrivit acestuia, în acest sens, compania sa are două direcții prioritare: reînnoirea potențialului industrial și asigurarea independenței energetice a țării.

Conform calculelor Kievului, pierderile financiare ale țării ca urmare a conflictului militar se vor ridica la aproximativ 600 de miliarde de dolari. Țările occidentale explorează modalități de a confisca bunurile rusești înghețate și de a le folosi pentru a reconstrui Ucraina. În special, Uniunea Europeană a început să pregătească noi legi, datorită cărora țările europene vor avea mai multe competențe de a sechestra banii și bunurile obținute pe cale criminală. Acest lucru va permite statelor să dispună de bunurile persoanelor fizice și juridice ruse supuse sancțiunilor. 

Liderii UE, la un summit extraordinar de la Bruxelles, în perioada 30-31 mai, vor explora posibilitatea utilizării fondurilor rusești înghețate pentru a reconstrui Ucraina.

Uniunea Europeană a înghețat 10 miliarde de euro de la oamenii de afaceri ruși de pe listele de sancțiuni. Activele străine arestate ale Băncii Centrale a Federației Ruse sunt estimate la 300 de miliarde de dolari.