MENIU

O nouă criză a gazelor. Gazprom reduce presiunea. Ucraina, lovită în plin. Ce urmează?

Gazprom a anunţat că reziliază contractul de cu compania Naftogaz din Ucraina. Decizia vizează atât livrarea, cât şi tranzitarea gazelor pe teritoriul ucrainean, prin urmare, ar putea fi afectată şi Republica Moldova.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a anunțat că a inițiat rezilierea contractelor cu Naftogaz privind livrarea gazelor naturale în Ucraina, dar și tranzitarea lor către Europa. Contractele erau valabile până la sfârșitul anului viitor. Potrivit lui, decizia a fost luată după ce Curtea de Arbitraj de la Stockholm a hotărât ca Gazprom să achite Ucrainei o compensație de 4,63 miliarde de dolari pentru livrarea incompletă a cantităților de gaze convenite pentru tranzit, scrie Publika.md.

Autoritățile de la Kiev au anunțat că presiunea în conductă deja a fost redusă. Prin urmare, de astăzi au început să importe gaze naturale din Polonia, pentru a acoperi deficitul. Autoritățile de la Kiev au introdus un plan național de acțiune, pentru a economisi combustibilul. Astfel, până în 6 martie, instituțiile de învățământ vor fi închise, iar oamenii au fost îndemnați să reducă temperatura în locuințe cu până la două grade. Totodată, unele centrale termo-electrice din țara vecină au început să folosească păcură în loc de gaz. Problema securității energetice a fost abordată și la Summitul "Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente". Reprezentanții Ucrainei au menționat că pentru a evita asemena crize, este nevoie de surse de alternativă.

"Rusia a scăzut presiunea la gaz cu 20 de procente. Din această cauză, în sistemele noastre au apărut diverse probleme. Trebuie să folosim oportunitățile pe care ni le aduc terminalele de gaz lichefiat. Chiar dacă nu avem astfel de terminale la noi, putem să le folosim pe cele din ţările vecine", a spus Natalia Katser-Buchkovska, deputat în Rada Supermă a Ucrainei.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Gazprom