MENIU

O comună din regiunea Cernăuți a decis să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, și nu pe stil vechi. Care este MOTIVUL

Brad de Crăciun

Duminica, 13 noiembrie, comunitatea religioasă a Bisericii Acoperământul Maicii Domnului a satului Mamaivți (Mămăiești) a decis în unanimitate să treacă la Noul calendar Iulian (care este asemănător calendarului gregorian) și să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, ca și restul lumii creștine, relatează G4Media, care citează BucPress.

În plus, de fapt, atât ortodocșii cât și catolicii sărbătoresc Crăciunul în aceeași zi – 25 decembrie. Cu toate acestea, ei fac acest lucru, în cea mai mare parte, conform diferitelor calendare.

Timp de secole, ucrainenii au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, data la care s-a născut Iisus, conform calendarului iulian. Însă, în urma invaziei lui Vladimir Putin din februarie, biserica ortodoxă din Ucraina permite pentru prima dată credincioșilor săi să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, într-o mișcare de îndepărtare de Rusia și de apropiere de Occident, scrie The Guardian.

În 2017, ziua de 25 decembrie a devenit sărbătoare publică în Ucraina.

Reamintim că, în cadrul unei ședințe a sinodului său din octombrie și în urma unor solicitări, Mitropolia de Kiev a anunțat că parohiile pot ține o slujbă religioasă completă pe 25, dacă doresc. Decizia vizează aproximativ 7.000 de biserici din întreaga țară.

Mai multe articole despre:
craciun cernauti craciun pe stil vechi