MENIU

Noul guvern cere ridicarea imunității lui Plahotniuc. Unde se află de fapt oligarhul?

Vlad Plahotniuc

Noul ministru de Interne de la Chișinău cere ridicarea imunității parlamentare a lui Vlad Plahotniuc. Nu se știe însă cu exactitate unde se află acesta. 

Ministrul de Interne Andrei Năstase a cerut Procuraturii Generale printr-un denunț oficial ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Vlad Plahotniuc și trimiterea lui în judecată „pentru uzurparea puterii în stat”, notează DW.com.

Este neclar unde se află acesta.

Vladimir Plahotniuc a postat luni un mesaj pe Facebook în care recunoaște că a părăsit Republica Moldova (presa scrie că prin regiunea transnistreană) și spune că nu se mai simte în siguranță în Moldova. Președintele Igor Dodon susține că Plahotniuc a fugit din Moldova împreună cu Ilan Șor (principalul suspect în dosarul fraudei bancare de 1 miliard de dolari) la data de 14 iunie, după briefingul la care PDM și-a anunțat capitularea. „Împreună cu Șor, cu mașinile, au plecat prin Transnistria”, a menționat Dodon la NTV.

Andrei Năstase a anunțat marți însă că din informația pe care o deține, Vlad Plahotniuc și Ilan Shor nu ar fi părăsit teritoriul Republicii Moldova. Declarația a fost făcută azi în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, notează Deschide.md.

„Numitul Plahotniuc și numitul Shor despre care s-a vorbit în spațiul public că ar fi părăsit împreună Republica Moldova, potrivit datelor de care dispune Ministerul de Interne, nu ar fi părăsit teritoriul Republicii Moldova. Facem demersuri necesare către colegii din Ucraina care urmează să ne pună la dispoției dacă au plecat prin acel coridor, prin regiunea transnistreană, unde Republica Moldova nu a reușit să stabilească niște mecanisme puternice de control”, a declarat el.

Totuși, ministrul nu este totalmente sigur de această informație, admițând că cei doi ar fi putut zbura cu avionul.

„Mai există o posibilitate, fiindcă la Aeroportul Internațional Chișinău exista un coridor pentru bandiți pe unde au trecut în permanență Plahotniuc și Șor cu bunuri și sume mari de bani”, le-a spus Năstase deputaților.

O altă variantă vine de la controversatul Renato Usatîi, arestat și eliberat ân weekiend, la intrarea în Republica Moldova. 

Usatîi susține că deține informații privind locul aflării lui Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și a omului din umbra Partidului Democrat, Serghei Iaralov, notează TV8.md.

Potrivit politicianului, Ilan Șor s-a stabilit în Israel, Vladimir Plahotniuc ar fi în R. Moldova, iar Iaralov ar fi fugit în Statele Unite ale Americii.

„Este precis că Iaralov este în SUA. Astă noapte mi-a venit informația că la intrare în SUA a fost reținut. Dar asta încă nu este verificat. Trebuie să mai dau niște telefoane”, a precizat Usatîi.

Tot el spune că au fugit din țară și alte persoane care ghidau în R. Moldova schemele lui Plahotniuc.