MENIU

Nouă lovitură pentru Comisia Europeană. Marea Britanie NU trimite comisar

Marea Britanie a informat Uniunea Europeană că nu va desemna un comisar european înainte de alegerile din 12 decembrie. Ursula von der Leyen a cerut un reprezentant și din partea UK după ce Brexit-ul a fost amânat pentru 31 ianuarie 2020. 

Guvernul britanic i-a scris preşedintei viitoarei Comisii Europene, Ursula von der Leyen, pentru a o anunţa că nu va desemna un membru britanic pentru echipa sa înainte de alegerile din 12 decembrie din Regatul Unit, informează joi AFP, preluată de Agerpres.

O purtătoare de cuvânt a viitoarei şefe a executivului european a declarat joi că Ursula von der Leyen a primit din partea Londrei o scrisoare în acest sens în noaptea de miercuri spre joi.

Ursula von der Leyen a obţinut avizul juridic conform căruia lipsa unui comisar britanic nu va împiedica noua sa echipă să-şi preia atribuţiile, scrie AFP, citată de Agerpres.

În urmă cu două zile, Guvernul de la Londra a anunţat că îşi va „respecta obligaţiile juridice” şi va desemna un comisar care va face parte din viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen.

Premierul britanic Boris Johnson anunţase în luna iulie că ţara sa „în niciun caz nu va desemna un comisar pentru noua Comisie care îşi preia mandatul la 1 decembrie”. Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană cel mai târziu la 31 ianuarie 2020, după ce în octombrie liderii UE-27 au decis amânarea Brexitului cu trei luni.

Însă pe 6 noiembrie, preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a trimis o scrisoare oficială premierului britanic Boris Johnson în care i-a solicitat două nume - un bărbat şi o femeie - pentru postul de comisar european. Termenul, informal, primit de Londra era până luni, 11 noiembrie, pentru a lua o decizie.

Brexit-ul a fost prelungit până la 31 anuarie 2020. Inițial, Marea Britanie trebuia să părăsească UE pe 29 martie, termen amânat de două ori, pentru 12 aprilie și mai apoi pentru 31 octombrie.

Intrarea în funcţie a Comisiei Von der Leyen, prevăzută la 1 noiembrie 2019, a fost amânată până la 1 decembrie 2019, în urma respingerii de către eurodeputaţi a candidaţilor francez, ungar şi român la funcţia de comisar european. 

Deocamdată, noua comisie este în continuare incompletă, după ce candidatul propus de Ungaria nu a trecut de Parlamentul European. O nouă audiere este prevăzută pentru săptămâna viitoare.

Marea Britanie organizează alegeri anticipate pe 12 decembrie.

Premierul conservator Boris Johnson vede în scrutinul din decembre drept unica soluție la actualul impas politic din Regat. În ultimele săptămâni, multe dintre inițiativele sale legislative, unele vizând Brexit-ul, au fost respinse pe bandă rulantă.

Scrutinul din 12 decembrie va fi primul înainte de termen organizat pe final de an, în luna decembrie, din 1923 până în prezent.

Mai multe articole despre: