MENIU

”Vom reconstrui Notre-Dame”, anunță Macron. Primele imagini din catedrală sunt dramatice

<p>Notre-Dame de Paris, devastată de incendiu</p>
<p>Notre-Dame de Paris, devastată de incendiu</p>
<p>Notre-Dame, imagini din interior</p>
<p>Notre-Dame, imagini din interior</p>

Notre-Dame. Președintele Emmanuel Macron a promis că legendara catedrală distrusă parțial de un incendiu devastator, luni, va fi reconstruită.

Președintele Macron a vizitat locul incendiului de la Notre-Dame luni seară, anunțând că ”ce e mai rău a fost evitat”. Șeful statului a anunțat începerea unei campanii internaționale de strângere de fonduri pentru reconstrucția catedralei.

”Asta este ce așteaptă Franța, pentru că asta este ceea ce merită istoria noastră”, a spus Macron, vizibil emoționat.

Miliardarul François-Henri Pinault, CEO al grupului care deține Gucci și Yves Saint Lauren a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstrucția Notre-Dame.

Pompierii au anunțat noaptea târziu că focul este sub control, la nouă ore după ce acesta a izbucnit, cel mai probabil de la lucrările de renovare a clădirii gotice.

Acoperișul și turla s-au prăbușit, mistuite de flăcări, dar structura de piatră a clădirii a supraviețuit, după lupte intense ale pompierilor.

A fost o cursă contra-cronometru. Inițial, ministrul adjunct de Interne al Franţei a declarat că salvarea Catedralei Notre-Dame din Paris nu este certă, scrie The Guardian.

Un anunţ similar a fost făcut de pompierii francezi care susţin că nu sunt siguri dacă acest foc mai poate fi oprit. 
Unul dintre turnurile clădirii a fost la un pas de a se prăbuși. 

Notre-Dame: Primele imagini din interior

Notre -Dame: Coroana de spini a lui Iisus a fost salvată

Notre-Dame, 850 de ani de istorie

Din fericire, multe din operele și artefactele din interiorul Notre-Dame au fost salvate.

Printre acestea se află multe icoane, statui din bronz și ceea ce se presupune că ar fi coroana din spini purtată de Iisus înainte de crucificare.

O tunică pe care ar fi purtat-o regele Ludovic al IX-lea când a adus coroana de spini în catedrală a fost de asemenea scoasă din clădire.

Motivul pentru care nu s-a intervenit cu elicoptere pentru stingerea incendiului de la Notre Dame

Primele informații spuneau că spectaculosul vitraliu al clădirii a fost de asemenea distrus, dar o poză din catedrală sugerează că acesta ar fi supraviețuit.

Totuși, incendiul a afectat grav structura de rezistență și a mistuit lemnăria.

”Un patrimoniu inestimabil” a fost distrus. ”Clopotele catedralei Notre-Dame au marcat evenimente fericite și mai puțin fericite de-alungul secolului. Nu putem fi decât înfiorați de ce vedem acum”, a declarat istoricul Camille Pascal la BFMTV.

Vaticanul: ”Șoc și tristețe”

Cconform unui mesaj publicat de Reuters, Vaticanul este în stare de "şoc şi tristeţe" din cauza incendiului care a provocat deja daune foarte grave clădirii şi ameninţă să o mistuie în totalitate.

Vaticanul a dorit să transmită că este alături de credincioşii catolici francezi în aceste momente şi că se roagă pentru pompierii care intervin pentru stoparea flăcărilor, scrie Agerpres.

Mai multe articole despre:
incendiu Franţa Paris notre-dame Emmanuel Macron