MENIU

Nivel excepțional de radioactivitate într-un loc de joacă pentru copii din Tokyo

Autoritățile municipale din Tokyo, alertate de un localnic, au detectat în această săptămână un nivel anormal de crescut de radioactivitate într-un loc de joacă pentru copii, însă până vineri nu au fost capabile să explice acest fenomen care îi îngrijorează pe locuitorii din zonă, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Radiațiile măsurate într-un anumit loc, sub un tobogan, se ridică la 480 de microsieverți pe oră, în timp ce media general admisă este de 0,23 microsieverți pe oră.

Doza de 480 microsieverți pe oră corespunde în teorie unei expuneri în două ore echivalentă cu cea recomandată a nu fi depășită într-un an.

'Locul în care a fost constatat acest nivel este extrem de limitat și în împrejurimi măsurătorile nu au nimic anormal', a subliniat într-un comunicat Yukio Takano, primar al arondismentului Toshima, situat în zona de centru-nord a capitalei.

'Bănuim că acolo a fost îngropat ceva radioactiv. Riscurile pentru sănătatea locuitorilor sunt minime, dar pentru a liniști pe toată lumea vom curăța zona', a promis primarul, care a făcut apel la populație să-și păstreze calmul.

Acest mic parc, construit în urmă cu doi ani pe un teren pe care se afla anterior o parcare pentru camioane de colectare a gunoiului este acum închis publicului și păzit de un polițist municipal.

Municipalitatea din Tokyo a anunțat că deschide o linie telefonică specială după ce media au făcut public cazul, zeci de mame fiind îngrijorate de efectele posibile asupra copiilor lor.

După accidentul de la Fukushima din martie 2011, oamenii s-au dotat cu aparate care înregistrează dozele de radiații și s-au descoperit întâmplător mai multe locuri cu nivele de radiații foarte ridicate, de multe ori fără legătură cu catastrofa nucleară.

Fiole de radium 226 au fost găsite sub podea și respectiv sub asfalt în două locuri din capitala niponă. Această substanță era utilizată odinioară pentru fabricarea de vopsele fosforescente sau de alte produse chimice.

Totuși, focare de radioactivitate provocate de dezastrul de la Fukushima au fost deja localizate în mai multe locuri din Tokyo, megalopolis pe care ploaia radioactivă nu l-a afectat în mod omogen, notează AFP.