MENIU

Negocieri cruciale Ucraina - Rusia. Kievul vrea să fie neutru, dar să aibă ajutor imediat din partea NATO

Negocieri dure între Rusia și Ucraina. Foto/Profimedia

Ucraina spune că nu mai vrea, oficial, în NATO și UE, dar are pretenția ca teritoriul său să fie spijinit de statele Alianței, în cazul unei noi agresiuni. 

Diplomatul Aleksandr Chaly, care conduce echipa juridică a delegației ucrainene la discuții cu Federația Rusă, spune că Ucraina este pregătită să-și asigure statut neutru, fără a se alătura alianțelor politico-militare. 

"Tratatul privind garanțiile de securitate este un posibil format diplomatic pentru încheierea războiului. Aceasta este o oportunitate de a restabili integritatea teritorială și securitatea Ucrainei prin mijloace diplomatice", a spus Chaly.

El a remarcat că cerința cheie a delegației ucrainene la discuțiile cu Federația Rusă cu privire la acest viitor tratat este reprezentată de „garanțiile clare obligatorii din punct de vedere juridic ale securității Ucrainei, care în conținutul și forma lor ar trebui să fie similare cu articolul 5 al NATO”.

„Adică, dacă Ucraina face obiectul oricărei agresiuni, al oricărui atac militar sau al oricărei operațiuni militare, avem dreptul să avem trei zile de consultări imediate, iar dacă aceste consultări nu conduc la o soluție diplomatică a problemei, atunci țările garante trebuie să ne ofere asistență militară, arme și chiar și noi includem o prevedere precum închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei, făcând tot posibilul pentru a restabili securitatea Ucrainei. Aceasta este cererea noastră cheie”, a subliniat Chaly.

„Dacă vom reuși să consolidăm aceste prevederi cheie și pentru noi aceasta este cerința fundamentală, atunci Ucraina va fi în măsură să-și stabilească efectiv statutul actual de stat nealiniat și nenuclear sub forma neutralității permanente, care din punct de vedere istoric a fost deja consemnat în declarația noastră de suveranitate, adoptată la 16 iulie 1990”, a subliniat Chaly.

„În conformitate cu aceasta, cu astfel de garanții, care sunt de fapt egale cu articolul 5 al NATO, noi, așa cum prevede astăzi Constituția Ucrainei, nu vom desfășura baze militare străine pe teritoriul nostru și nu vom desfășura contingente militare pe teritoriul nostru și nu ne vom alătura alianțelor militaro-politice. Exercițiile militare pe teritoriul nostru se vor desfășura cu acordul țărilor garante", a spus Chaly.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident chaly