MENIU

Navele militare NATO, desfășurate în Marea Egee pentru stoparea migranților

Un grup naval aliat sub comandament german se va deplasa "fără întârziere" în Marea Egee pentru "a ajuta la lupta împotriva traficului" de migranți, a anunțat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de DPA și AFP, potrivit Agerpres.

"NATO va contribui cu informații esențiale și supraveghere la combaterea traficului și a rețelelor criminale. Este o decizie cu aplicare imediată", a afirmat secretarul general al NATO.

Comandantul forțelor aliate în Europa, generalul american Philip Breedlove "este în acest moment pe cale să ordone grupului naval permanent să se deplaseze în Marea Egee și să înceapă activități de supraveghere", a mai afirmat Stoltenberg în prezentarea misiunii navale care va ajuta la gestionarea crizei migrației și pentru care Alianța și-a dat joi acordul. Potrivit acestuia, ar fi vorba de grupul naval 2 al NATO, care are cinci nave în apropiere de Cipru. O sursă guvernamentală germană a anunțat că Danemarca va contribui și ea cu o navă la misiune.

Alianța Nord-Atlantică va colabora strâns cu autoritățile din Grecia și Turcia, precum și cu Agenția europeană de protecție a frontierelor Frontex.

În plus, Stoltenberg a afirmat că NATO va furniza informații și va asigura supraveghere la frontiera Turciei cu Siria, pe lângă celelalte măsuri deja adoptate pentru a sprijini această țară.

Mai multe articole despre:
NATO refugiaţi Marea Egee